5 SID.ir | ريفلاکس معده به مري در شهرستان گنبد کاووس: شيوع و عوامل خطر

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

ريفلاکس معده به مري در شهرستان گنبد کاووس: شيوع و عوامل خطر

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* تهران، خیابان کارگر شمالی، بیمارستان دکتر شریعتی، مرکز تحقیقات گوارش و کبد
 
چکیده: 

زمينه: ريفلاکس معده به مري (GERD) از شايع ترين بيماري هاي دستگاه گوارش مي باشد. هدف از اين مطالعه بررسي شيوع و شناخت فاکتورهاي خطر اين بيماري در شهرستان هاي گنبد کاووس و کلاله بود.
روش کار: 1000 نفر از ساکنين گنبد کاووس وکلاله که محدوده سني بين 18 تا 40 سال داشتند به طور تصادفي بر اساس شماره خانوار انتخاب و براي انجام مصاحبه دعوت شدند. در مصاحبه رودررو در مورد علايم اصلي ريفلاکس معده به مري (سوزش پشت جناغ سينه و برگشت محتويات معده به مري) از آنها سوال شد. افرادي که در 12 ماه گذشته حداقل هفته اي يک بار يکي از علايم اصلي GERD را داشتند به عنوان مورد و آنهايي که هرگز از اين علايم شکايتي نداشتند، به عنوان کنترل در نظر گرفته شدند. عوامل غذايي با استفاده از پرسشنامه FFQ محلي با 116 ماده غذايي که پايايي و روايي آن اثبات شده بود، ارزيابي شد.
يافته ها: شيوع
GERD به صورت هفته گي 3.12% بود. افزايش سن با  04.1 OR:و ضريب اطمينان 07.1-00.1 و  30≤BMI با 41.2 OR:و ضريب اطمينان 35.4-34.1 با ريفلاکس ارتباط داشت. از عوامل خطر ديگر اين بيماري مصرف مقادير زياد سس و رب گوجه فرنگي بود (p= 0.03) .مصرف برخي داروها نظير داروهاي ضدالتهابي غير استروئيدي و قرص ضد بارداري با بروز ريفلاکس همراه  بود. جنس، مصرف سيگار، الکل، مواد مخدر، فعاليت فيزيکي، سرعت مصرف غذا، فاصله زماني بين مصرف غذا و وضعيت و درازکش اثري بر بروز ريفلاکس نداشت. رابطه معني داري بين GERD و دريافت کالري توتال، چاي، غذاهاي ادويه دار، فيبر، چربي، پروتئين، کربوهيدرات يافت نشد.
نتيجه گيري: شيوع ريفلاکس در منطقه مورد بررسي، شايع تر از بسياري از کشورهاي آسيايي و قابل مقايسه با کشورهاي غربي است. افزايش سن و چاقي از عوامل خطر GERD محسوب مي شود. سس قرمز و رب گوجه فرنگي مهم ترين نقش را در ايجاد علايم ريفلاکس داشتند.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 147
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی