سابقه و هدف: جنگ تحميلي ايران و عراق باعث شد تعداد زيادي از هم وطنان نظامي و غير نظامي از لحاظ روحي و جسمي آسيب ببينند. جنبه هاي روحي خود را به صورت مشکلات اضطرابي و ديگر بيماري هاي روان پزشکي نشان داد که ازآنان بيماري استرس پس از سانحه ناشي از جنگ مي باشد که جانبازان زيادي را مبتلا ساخته است. مهمترين علايم و شکايات اين بيماري کابو سهاي شبانه است. هدف اين مقاله بررسي درمان هاي دارويي کابوس هاي شبانه در اختلال استرس پس از سانحه جنگ است.
مواد و رو شها: مطالعه از نوع مروري مي باشد. در مقاله هاي منتشر شده در سالهاي 2008 - 1997 با استفاده از کلمات کليدي:Nightmare, Post Traumatic Stress disorder, PTSD ، اختلال استرس پس از سانحه و کابوس شبانه در موتورهاي جستجوگر اينترنت Yahoo و Google و پايگا ههاي اطلاعاتي پزشکي Pubmed و Iranmedex تعداد 24 مقاله انتخاب و اين مقاله تهيه شد.
يافته ها: در اختلال استرس پس از سانحه نقش سيستم هاي نوروترانسميتري مشخص شد که شامل سيستم نورادرنرژيک و گيرند ههاي آن و سيستم سروتونرژيک مي باشند، عوامل کاهنده سيستم نورادرنرژيک باعث کاهش علايم، منجمله کابو سهاي شبانه مي شوند که شامل: پرازوسين، کلونيدين و گانفيسين و پروپرانولول است. در سيستم سروتونرژيک، بلوک کننده هاي گيرنده هاي سروتونين همانند ترازودون و نفازودون و سيپروهپتادين در درمان کابوس هاي شبانه موثر بوده اند. مهار کننده هاي باز جذب انتخابي سروتونينSSRIs) ) مثل: پاروکستين، سرترالين و فلوکستين در بهبود کيفيت زندگي و آشفتگي هاي خواب موثر بوده اند.
بحث و نتيجه گيري: با توجه به تعدد مقاله ها و مقايسه پژوهش هاي انجام شده در داخل و خارج کشور پرازوسين و نفازودون دو داروي موثر در درمان کابوس هاي شبانه مي باشند.