برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
 
عنوان مقاله: 

مقايسه ارزش غذايي مهمترين گونه هاي مرتعي نيمه استپي گرم استان خوزستان

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
 
چکیده: 

آگاهي از ارزش غذايي گونه هاي مختلف تشكيل دهنده علوفه مرتع در زمانهاي مختلف جهت مديريت بهره برداري و رسيدن به اهداف توليدي ضروريست. به منظور تعيين تركيبات شيميايي و ارزش غذايي شش گونه مهم مرتعي مربوط به مراتع نيمه استپي گرم خوزستان شامل:Astragalus gypsicolus ،Astragalus sieberi ، Medicago laciniata،Medicago polymorpla ،Hyparrhenia hirta  و Onobrychis gypsicola در دو مرحله رشد فنولوژيك (رشد رويشي و گلدهي) نمونه برداري انجام شد. نمونه ها در شرايط سايه خشك شدند و پس از آن شاخص هاي مهم ارزش غذايي آنها (پروتئين خام، الياف خام، ADF، ماده خشك قابل هضم، انرژي قابل متابوليسم، خاكستر، كلسيم و فسفر) در دو مرحله فنولوژيك اندازه گيري شد و در يك طرح آماري اسپليت پلات در قالب بلوكهاي كامل تصادفي به كمك نرم افزار آماري SAS مورد تجزيه و تحليل آماري و ميانگين ها به كمك آزمون دانكن مورد مقايسه قرار گرفتند. بررسي نتايج نشان مي دهد كه كيفيت علوفه در كليه گونه ها در مرحله رشد رويشي بالاتر از مرحله گلدهي بود؛ بنحوي كه با پيشرفت مراحل فنولوژيك از ميزان پروتئين خام، ماده خشك قابل هضم، انرژي قابل متابوليسم، درصد خاكستر، كلسيم و فسفر كاسته شد، در حالي كه بر ميزان الياف خام و ديواره سلولي منهاي همي سلولز (ADF) افزوده مي شود. در ميان گونه هاي مورد مطالعه بالاترين درصد پروتئين خام و كمترين درصد ADF مربوط به گونهAstragalus gypsicolus  و كمترين درصد پروتئين خام و بيشترين درصد ADF به گونه Hyparrhenia hirta اختصاص داشت. اگرچه لگومهاي مرتعي از نظر ماده خشك قابل هضم از لحاظ آماري در 5 گروه مجزا قرار گرفتند اما مقدار هضم پذيري آنها بين 68.4 تا 75.8 درصد تعيين گرديد، در حالي كه تنها گراس مورد مطالعه داراي 42 درصد ماده خشك قابل هضم بود.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  بازدید یکساله 94
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی