سابقه و هدف: در حالي که تحول سيستم هاي صنعتي به سمت فن آوري هاي جديد ديجيتالي سبب کاهش مواجهه افراد با ترازهاي بالاي صدا گرديده است، اما مشکلات ديگري در ارتباط با صداهايي با ترازهاي نه چندان بلند اما آزار دهنده (صداي فرکانس کم) ايجاد شده است. در پژوهش حاضر، عملکرد ذهني گروهي از دانشجويان در حضور دو نوع صداي فرکانس کم و صداي رفرانس و هر يک با دو تراز 45 و 65 دسي بل مورد بررسي واقع شد.
مواد و روش ها: پس از توليد صداهاي موردنياز پژوهش و انجام مطالعات پايلوت، ناراحتي ناشي از صدا، حساسيت به صداي فرکانس کم و وضعيت شنوايي افراد تعيين شد. پس از آزمايشات اوليه 54 دانشجو در معرض ترازهاي مختلف صداي فركانس كم و رفرانس، هم زمان مورد آزمايشات استاندارد عملكرد ذهني قرار گرفتند. در کليه مراحل تحقيق سعي شد ضمن کنترل و محدود کردن عوامل مداخله گر از روش ها و وسايل استاندارد استفاده شود.
يافته ها: ناراحتي و حساسيت ناشي از صداي فرکانس کم با سن و جنس افراد ارتباط معني داري ندارند. همچنين صداي فرکانس کم با تراز 65 دسي بل در مقايسه با صداي فرکانس کم با تراز 45 دسي بل به صورت معني داري سبب کاهش تمرکز (p=0.003) و بالا رفتن سرعت پاسخگويي (p=0.039) مي گردد. از طرفي صداي رفرانس 65 دسي بل نيز نسبت به صداي رفرانس 45 دسي بل سبب افزايش معني دار سرعت عملکرد ذهني (p<0.001) مي شود.
استنتاج: صداي فرکانس کم سبب کاهش تمرکز و بالا رفتن سرعت پاسخگويي مي گردد.