برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
 
عنوان مقاله: 

اثر مصرف خوراكي گياه بولاغ اوتي (Nasturtium officinale) در كنترل قند و چربي در موش هاي صحرايي ديابتي

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه آموزشی فیزیولوژی، مرکز تحقیقات فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
 
چکیده: 

زمينه و هدف: يكي از روش هاي درمان بيماران ديابتي استفاده از رژيم هاي غذايي گوناگون مي باشد. استفاده از گياه بولاغ اوتي يكي از اين رژيم ها است كه در برخي از مناطق استان كرمان كاربرد دارد. در پژوهش حاضر اثرات گياه بولاغ اوتي در كنترل قند و چربي پلاسما در موش صحرايي ديابتي بررسي شده است.
مواد و روش ها: اين مطالعه تجربي بر روي 60 سر موش صحرايي نر بالغ انجام شد. همه موش ها به طور تصادفي آسان به 6 گروه تقسيم شدند. يك گروه، موش سالم غير ديابتي و در 5 گروه ديگر با تزريق زير جلدي 55 ميلي گرم بر كيلوگرم استرپتوزوتوسين [
streptozotocin (STZ)] ديابت تجربي ايجاد شد. در سه گروه از حيوان هاي ديابتي 1.5 ميلي ليتر عصاره آبي گياه بولاغ اوتي در دوزهاي كم (25 ميلي گرم بر كيلوگرم)، دوز زياد (75 ميلي گرم بر كيلوگرم، به طور كوتاه مدت (چهار هفته اي) و دراز مدت (هشت هفته اي) به روش گاواژ مصرف شد. در يك گروه از حيوان هاي ديابتي 4-2 واحد انسولين NPH به روش داخل صفاقي داده شد و يك گروه ديابتي نيز تحت درمان هيچ نوع رژيمي قرار نگرفت. قند و چربي هاي خون در پايان زمان آزمايش اندازه گيري شدند.
يافته ها: همه گروه هاي تحت درمان كاهش معني داري را در ميزان گلوكز پلاسما در مقايسه با گروه ديابتي نشان دادند كه بيشترين كاهش (
96%) توسط گروه دوز بالا و دراز مدت عصاره بولاغ اوتي ايجاد شد كه اين كاهش داراي اختلاف معني دار با كاهش گلوكز پلاسماي ناشي از انسولين (49% کاهش) است (p<0.001). هيچ تغييري در غلظت هاي كلسترول تام و تري گليسيريد پلاسماي حيوان ديابتي مشاهده نشد. هم دوز كم و هم دوز بالاي (هشت هفته اي) عصاره باعث افزايش LDL-كلسترول حيوان ديابتي شد (p<0.001). ميزان پلاسمايي HDL- كلسترول حيوان ديابتي (2.17±33) توسط دوز زياد دراز مدت عصاره كاهش پيدا كرد (2±17.4).
نتيجه گيري: مصرف هر دو دوز عصاره آبي گياه بولاغ اوتي قادر به كاهش گلوكز پلاسما در حيوان ديابتي است، اما از آن جايي که بر روي چربي هاي خون بي تاثير بوده يا داراي اثر منفي است، مصرف آن براي كنترل قند خون در بيماران ديابتي با احتياط پيشنهاد مي شود.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
Cite:
APA : کپی

شاهرخی، ن.، و خاکساری حداد، م.، و شعبانی، م.، و حیدری، م. (1386). اثر مصرف خوراکی گیاه بولاغ اوتی (Nasturtium officinale) در کنترل قند و چربی در موش های صحرایی دیابتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان, 6(4 (پی در پی 25)), 245-254. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=77741



Vancouver : کپی

شاهرخی نادر، خاکساری حداد محمد، شعبانی محمد، حیدری محمودرضا. اثر مصرف خوراکی گیاه بولاغ اوتی (Nasturtium officinale) در کنترل قند و چربی در موش های صحرایی دیابتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1386 [cited 2021April22];6(4 (پی در پی 25)):245-254. Available from: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=77741



IEEE : کپی

شاهرخی، ن.، خاکساری حداد، م.، شعبانی، م.، حیدری، م.، 1386. اثر مصرف خوراکی گیاه بولاغ اوتی (Nasturtium officinale) در کنترل قند و چربی در موش های صحرایی دیابتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان, [online] 6(4 (پی در پی 25)), pp.245-254. Available: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=77741.



 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

 
چکیده انگلیسی بازدید یکساله 983 مباني نظري و تجربي ونداليسم: مروري بر يافته هاي يك تحقيق
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی