برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
بهار 1385 , دوره  32 , شماره  1 ; از صفحه 23 تا صفحه 28 .
 
عنوان مقاله: 

اثرات آللوپاتيکي عصاره آبي خردل وحشي بر رشد و برخي خصوصيات بيوشيميايي و فيزيولوژيکي کلزا

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گرگان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده علوم، گروه زیست شناسی
 
چکیده: 

در مزارع کلزا، خردل وحشي به وفور مي رويد و به عنوان علف هرز عمده آن به حساب مي آيد. همانند برخي بذرهاي ديگر احتمالا از خردل وحشي ترکيبات آللوشيميايي خاصي به درون خاک آزاد مي شود که موجب آلودگي و تغيير رشد کزا مي شود. در اين پژوهش از مزرعه کلزا بذور اين دو گياه جمع آوري گرديد و آن گاه بذر کلزا در محيط کشت هوگلند و بذر خردل وحشي در مزرعه آزمايشي کشت داده شد. در مرحله 5-6 برگي خردل وحشي عصاره اي با تراکم 10 گرم پودر خشک در 100 ميلي ليتر تهسه و از آن محلول هاي 0.5 و 1.5 درصد تهيه شد. عصاره بخش هوايي موجب کاهش طول ريشه، بخش هوايي، سطح برگ و وزن تر کلزا شد،ليکن عصاره ريشه تنها در تراکم 1.5 درصد موجب بروز اين آثار گرديد. عصاره بخش هوايي در غلظت 1.5 درصد موجب کاهش کلروفيل a و کلروفيل کل کلزا شد، ليکن عصاره ريشه اي در همين تراکم کلروفيل b را کاهش داد. در ضمن عصاره بخش هوايي موجب کاهش واکنش هيل در کلزا شد. به احتمال قوي در اين راستا برخي ترکيبات آللوپاتيک خردل موجب کاهش سنتز ترکيبات پرفيريني لازم براي سنتز کلروفيل و در نتيجه کاهش فتوسنتز مي شوند. از جانب ديگر عصاره هاي بخش ريشه و اندام هوايي خردل وحشي موجب افزايش کربوهيدرات هاي محلول و کاهش کربوهيدرات هاي نامحلول شدند که مي تواند دلالت بر کاهش ترکيبات همچون سلولوز و در نتيجه ضعيف شدن ديواره سلولي داشته باشد. اين عصاره ها در برگ کلزا موجب کاهش پروتئين و افزايش پرولين شدند. در ضمن با غلظت 1.5 درصد عصاره هاي مذکور فعاليت پراکسيدازي نيز در کلزا مشاهده گرديد. کاهش پروتئين بيانگر فعاليت پروتئازي بوده که احتمالا برخي آمينواسيدهاي حاصل همانند اسيد گلوتاميک در سنتز پرولين وارد مي شوند تا مقاومت گياه را در ارتباط با فشار اسمزي بالا ببرد. فعاليت پراکسيدازي هم مي تواند محرکي براي سنتز برخي ترکيبات پلي فنلي جهت مقاومت بيشتر گياه باشد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
Cite:
APA : کپی

حدادچی، غ.، و مسعودی خراسانی، ف. (1385). اثرات آللوپاتیکی عصاره آبی خردل وحشی بر رشد و برخی خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی کلزا. مجله علوم دانشگاه تهران, 32(1), 23-28. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=63797



Vancouver : کپی

حدادچی غلامرضا، مسعودی خراسانی فاطمه. اثرات آللوپاتیکی عصاره آبی خردل وحشی بر رشد و برخی خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی کلزا. مجله علوم دانشگاه تهران. 1385 [cited 2021April10];32(1):23-28. Available from: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=63797



IEEE : کپی

حدادچی، غ.، مسعودی خراسانی، ف.، 1385. اثرات آللوپاتیکی عصاره آبی خردل وحشی بر رشد و برخی خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی کلزا. مجله علوم دانشگاه تهران, [online] 32(1), pp.23-28. Available at: <https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=63797>.



 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

 
چکیده انگلیسی بازدید یکساله 77 مباني نظري و تجربي ونداليسم: مروري بر يافته هاي يك تحقيق
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی