نسخه جدید سایت SID.ir

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
1380 , دوره  - , شماره  11 ; از صفحه 37 تا صفحه 51 .
 
عنوان مقاله: 

بررسي تغييرات كمي و كيفي اسانس مرزه (.Satureja hortensis L) در طي تنش خشكي در مزرعه

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
 
چکیده: 
به منظور بررسي تاثير تنش خشكي بر توليد كمي و كيفي اسانس و تركيبهاي عمده موجود در گياه .Satureja hortensis L، گياه فوق تحت تيمارهاي مختلف تنش خشكي قرار گرفت. تيمارها برحسب مقادير ظرفيت زراعي بدست آمده و برحسب اعمال تيمارهاي تنش كه عبارت بودند از آبياري در حد ظرفيت زراعي در طي دوره رويشي (F C)، تنش ملايم (3/2=LS ظرفيت زراعي) در دو مرحله دوره رويشي و در زمان گلدهي و تنش شديد (3/1=HS ظرفيت زراعي) در زمان گلدهي انجام گرديد. طرح آزمايشي بلوكهاي كامل تصادفي براي بررسي انتخاب گرديد. نتايج اعمال تيمارها بر اساس نسبتهاي مختلف ظرفيت زراعي شامل: در حد ظرفيت زراعي (FC)، تنش ملايم در حد 2.3 ظرفيت زراعي (LS)، تنش شديد در حد 1.3 ظرفيت زراعي (HS) نشان داد كه تنش خشكي اثر مثبتي بر توليد كمي اسانس داشت. مقادير اسانس با افزايش تنش افزايش يافته و در تيمار HS از بيشترين مقدار خود برخوردار بوده است. درصد اسانس از 1.7% در تيمار آبياري كامل در حد ظرفيت مزرعه، به 2.35% در تيمار تحت تنش شديد افزايش يافت. اسانس در پايه هاي مزرعه اي حاوي 17-15 تركيب مختلف برحسب نوع تيمارهاي اعمال شده بوده است. همچنين نتايج نشان دادند كه دو تركيب اصلي اسانس موجود g-terpinene و carvacrol بوده است كه افزايش تنش موجب كاهش مقدارg-terpinene  در اسانس گرديد. بيشترين مقدار اين تركيب در تيمار FC برابر 40.9% و كمترين آن در تيمار HS برابر 37.8% مشاهده گرديد. روند تغييرات carvacrol در طي تنش متغيير بوده و حداكثر ميزان اين تركيب در تيمارهاي تنش ملايم مشاهده گرديد. مقدار آن در تيمار تنش ملايم در مرحله گلدهي (LS2) برابر 44.5% و در تيمارتنش ملايم از مراحل اوليه رويشي 42.60% (LS1) بوده است. كمترين درصد اين تركيب در تيمار HS برابر 40.3% مي باشد. بنابراين به طور كلي تنش اثر مثبتي بر كميت و كيفيت اسانس داشته است.
 
کلید واژه: 


 
موضوعات مرتبط: 
-
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط:  
 
مقالات همایشی مرتبط: 
  • ندارد
 
طرح های مرتبط: 
  • ندارد
 
مقالات بین المللی مرتبط: 
 
ارتباط خیلی زیاد ارتباط زیاد مرتبط ارتباط کمتر
 
ارجاعات: 
  • ثبت نشده است
 
استنادات: 
 
+جهت ارجاع به این مقاله کلیک کنید(Cite).
APA : کپی

فاکرباهر، ز.، و رضایی، م.، و میرزا، م.، و عباس زاده، ب. (1380). بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس مرزه (.Satureja hortensis L) در طی تنش خشکی در مزرعه. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران, -(11), 37-51. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=61513



Vancouver : کپی

فاکرباهر زهرا، رضایی محمدباقر، میرزا مهدی، عباس زاده بهلول. بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس مرزه (.Satureja hortensis L) در طی تنش خشکی در مزرعه. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 1380 [cited 2022August19];-(11):37-51. Available from: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=61513



IEEE : کپی

فاکرباهر، ز.، رضایی، م.، میرزا، م.، عباس زاده، ب.، 1380. بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس مرزه (.Satureja hortensis L) در طی تنش خشکی در مزرعه. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران, [online] -(11), pp.37-51. Available: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=61513.



 

 
چکیده انگلیسی بازدید یکساله 125 مباني نظري و تجربي ونداليسم: مروري بر يافته هاي يك تحقيق
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی