برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
1381 , دوره  33 , شماره  2 ; از صفحه 333 تا صفحه 341 .
 
عنوان مقاله: 

اثر مصرف توام كادميوم و روي در خاك آهكي بر پاسخ هاي گياه گندم

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
 
چکیده: 

كادميوم (Cd) در تغذيه گياه عنصر سمي است و در تغذيه انسان و دام نيز يك آلاينده محسوب مي شود و غلظت زياد آن در بخش هاي خوراكي گياهان مانند دانه گندم و برنج براي سلامتي افراد جامعه بسيار خطرناكر است. حداكثر غلظت مجاز كادميوم در دانه گندم 0.10-0.12 ميلي گرم در كيلوگرم مي باشد. براي بررسي اثرات مصرف توام كادميوم و روي در يك خاك آهكي منطقه كرج بر پاسخ هاي گياه گندم، آزمايش گلخانه اي انجام شد. در يك آزمايش فاكتوريل و در طرح بلوك هاي كامل تصادفي با سه تكرار در هر تيمار، پنج سطح كادميوم (صفر، 10, 5, 2.5 و 20 ميلي گرم در كيلوگرم) و چهار سطح روي (صفر، 20, 10 و 40 ميلي گرم در كيلو گرم) به گلدانها اضافه شد و بذر گندم رقم مهدوي كشت گرديد. نتايج تجزيه واريانس نشان داد كه مصرف كادميوم به طور معني داري (P<0.01) عملكرد دانه، كاه و عملكرد كل را كاهش ولي مصرف روي به طور معني دار (P<0.01) آنها را افزايش داد. مصرف كادميوم به تنهايي موجب 54.26 در صد كاهش عملكرد دانه شد در حاليكه با مصرف روي اين كاهش عملكرد به 14.42 در صد رسيد. اثرات برهمكنش كادميوم و روي نيز به طور منفي معني دار شد. كادميوم غلظت و جذب كادميوم توسط دانه و كاه و جذب كل آن را افزايش ولي مصرف روي آنها را كاهش داد. غلظت كادميوم در كاه بيشتر از دانه ولي در مورد غلظت روي برعكس بود. مصرف روي جذب كل كادميوم را از 12.26 ميكروگرم در گلدان در Zn0 به ۱۱.۲۶ ميكروگرم در گلدان در Zn3 كاهش داد. غلظت آهن، منگنز و مس در دانه نيز با مصرف كادميوم و روي كاهش يافت. براي كاهش غلظت كادميوم در دانه گندم، مصرف كود روي، مصرف كود فسفر صرفا بر اساس آزمون خاك وانتخاب ارقام گندم با پتانسيل تجمع كمتر كادميوم در دانه توصيه مي شود

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  بازدید یکساله 174
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی