برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
1398 , دوره  6 , شماره  2 ; از صفحه 137 تا صفحه 149 .
 
عنوان مقاله: 

بررسی خصوصیات جوانه زنی بذر فلفل شیرین (Capsicum annuum) تحت تیمار شوری و خشکی

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه آموزشی علوم باغبانی / مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
 
چکیده: 
مقدمه: فلفل متعلق به خانواده بادمجانیان می باشد و از مهمترین محصولات سبزی و باغی بوده که به دلیل ارزش تغذیه ای، تمایل به مصرف آن در سراسر جهان رو به افزایش است. جوانه زنی و سبز شدن بذر به شدت تحت تأثیر تنش های محیطی از جمله شوری و خشکی قرار می گیرد، به طوریکه استقرار ضعیف گیاه یکی از مشکلات اصلی در مناطق خشک و شور می باشد. خشکی بر جنبه های مختلف رشد گیاه تأثیر گذاشته و موجب کاهش و به تاخیر انداختن جوانه زنی، کاهش رشد اندام های هوایی و کاهش تولید ماده خشک می گردد. تنش شوری نیز به عنوان یکی از تنش های غیرزنده مهم است که نقش مهمی در کاهش تولید محصولات زراعی و باغی دارد. مواد و روش ها: به منظور بررسی اثر تنش های خشکی و شوری بر خصوصیات جوانه زنی بذرهای فلفل شیرین، دو آزمایش مجزا در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1395 انجام شد. برای اعمال تنش خشکی از پلی اتیلن گلیکول 6000 و برای تنش شوری از کلرید سدیم استفاده گردید. سطوح تیمارهای آزمایش های خشکی و شوری شامل پتانسیل های اسمزی صفر، 2-، 4-، 6-، 8-، 10-و 12-بار بودند. بذرها با محلول هیپوکلریت سدیم دو درصد به مدت یک دقیقه ضدعفونی و سپس با آب مقطر شسته شدند. محیط کشت، پتری هایی با قطر 9 سانتی متر بود و در هر کدام 25 عدد بذر بر روی دو لایه کاغذ صافی قرار داده شد و سپس به هر پتری مقدار 5 میلی لیتر آب مقطر یا محلول اضافه شد. صفات مورد بررسی شامل درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، طول ریشه چه و ساقه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه، وزن خشک ریشه چه، ساقه چه و کل بود. یافته ها: براساس نتایج تجزیه واریانس، تنش شوری و خشکی بر شاخص های جوانه زنی و رشد فلفل شیرین تأثیر معنی داری داشتند، به-طوریکه در سطح 10-و 12-بار تنش شوری، جوانه زنی فلفل شیرین به شدت کاهش یافت و به صفر رسید. درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و وزن خشک گیاهچه با افزایش تنش خشکی از صفر به 12-بار به ترتیب 75/43، 67/41 و 46/93 درصد کاهش یافتند. شاخص بنیه بذر در هر دو تنش نیز کاهش یافت، به طوریکه با افزایش سطح تنش خشکی و شوری از پتانسل اسمزی صفر به 12-بار، شاخص بنیه بذر فلفل شیرین به ترتیب 58/96 و100 درصد کاهش یافت. نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که در مرحله جوانه زنی، تحمل گیاه فلفل شیرین به تنش شوری در مقایسه با تنش خشکی، بیشتر است، ولی برای ارزیابی دقیق تر نیاز به انجام آزمایشات تکمیلی در مزرعه و گلخانه می باشد.
 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط:  
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 
ارتباط خیلی زیاد ارتباط زیاد مرتبط ارتباط کمتر
 
ارجاعات: 
  • ثبت نشده است
 
استنادات: 
  • ثبت نشده است
 
+جهت ارجاع به این مقاله کلیک کنید(Cite).
APA : کپی

امینی فرد، م.، و بیات، ح. (1398). بررسی خصوصیات جوانه زنی بذر فلفل شیرین (Capsicum annuum) تحت تیمار شوری و خشکی. پژوهشهای بذر ایران, 6(2 ), 137-149. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=539692



Vancouver : کپی

امینی فرد محمدحسین، بیات حسن. بررسی خصوصیات جوانه زنی بذر فلفل شیرین (Capsicum annuum) تحت تیمار شوری و خشکی. پژوهشهای بذر ایران. 1398 [cited 2022January17];6(2 ):137-149. Available from: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=539692



IEEE : کپی

امینی فرد، م.، بیات، ح.، 1398. بررسی خصوصیات جوانه زنی بذر فلفل شیرین (Capsicum annuum) تحت تیمار شوری و خشکی. پژوهشهای بذر ایران, [online] 6(2 ), pp.137-149. Available: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=539692.



 

 
چکیده انگلیسی بازدید یکساله 52 مباني نظري و تجربي ونداليسم: مروري بر يافته هاي يك تحقيق
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی