زمينه و اهداف: گونه هاي مختلف جنس فوزاريوم مولد مايکوتوکسين هاي متعددي (حدود 70 ترکيب) مي باشند که به تريکوتيسين ها موسوم بوده و مشهورترين آنها که از نظر بهداشت مواد غذايي، ايجاد مايکوتوکسيکوز اوليه و ثانويه در انسان و حيوان، کاربرد تسليحاتي به عنوان جنگ افزار بيولوژيک و... اهميت دارند، شامل ترکيباتي موسوم به HT-2, T-2, FUS-X و DON, NIV, NEO, DAS مي باشند. اين مطالعه با توجه به اهميت بهداشتي ورود مايکوتوکسين هاي گروه تريکوتيسين به زنجيره غذايي جامعه انساني و عوارض سوء گسترده آن انجام پذيرفت.
روش بررسي: در اين بررسي با نمونه برداري، انجام آزمايش مستقيم ميکروسکوپي و کشت از ضايعات قارچي مواد غذايي نظير کدو، خيار، گوجه فرنگي، نخود، بادمجان، سيب و گلابي در محيط هاي کشت اختصاصي، آلودگي اين مواد به گونه هاي مختلف فوزاريوم هاي مولد مايکوتوکسين هاي متعدد مورد مطالعه قرار گرفت.
يافته ها: در اين بررسي آلودگي محصولات غذايي مورد مطالعه به چهار نوع از فوزاريوم هاي مولد انواع مايکوتوکسين ها، شامل واريته هاي لاتيتيوم و موري از گونه فوزاريوم لاتيتيوم و واريته هاي سيسريس و توبروسي گونه فوزاريوم اگزيسپوروم مشخص گرديد.
نتيجه گيري: اين مطالعه با توجه به نتايج حاصله و مباحث مطروحه در آن، لزوم اندازه گيري کمي مقادير مايکوتوکسين هاي حاصل از فوزاريوم ها در مواد غذايي، وضع مقررات بهداشتي براي تعيين حد مجاز اين گروه از توکسين ها در مواد غذايي، توجه متخصصين بهداشت عمومي و تغذيه را به موضوع مطرح مي نمايد.