برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
بهار 1399 , دوره  8 , شماره  1 ; از صفحه 95 تا صفحه 108 .
 
عنوان مقاله: 

مقایسه اثرات سطوح مختلف دانه نخود بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی بره های پرواری نژاد دالاق و آمیخته های دالاق × رومانف

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
 
چکیده: 
سابقه و هدف: بیشترین هزینه در صنعت دامپروری مربوط به هزینه های خوراک می باشد که حدود 70-60 درصد از کل هزینه های جاری را شامل می شود استفاده از منابع جدید به عنوان منبع انرژی و پروتئین می تواند در کاهش این هزینه ها کمک شایانی نماید. بقولات(نخود) از نظر موادمغذی انرژی و پروتئین بالا می باشد برای همین خوراک دو منظوره می دانند. و درخصوص مقایسه دالاق و نژاد دالاق و آمیخته رومانف مطالعات کمی صورت گرفته است. لذا هدف از این پژوهش بررسی عملکرد و قابلیت هضم بره ها با جایگزینی دانه نخود با جو و کنجاله سویا در جیره های گوسفند نژاد دالاق و آمیخته رومانف بود. مواد و روش ها: این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×2 با سه نوع جیره غذائی شامل سطوح صفر، 10 و 20درصد دانه نخود و دو نژاد دالاق و آمیخته دالاق-رومانف انجام گرفت. جهت اجرای طرح از 15راس بره نژاد دالاق و 15 راس بره آمیخته دالاق-رومانف با میانگین وزن به ترتیب/2 ± 66/30 و 5/1 ± 2/24 کیلوگرم استفاده شد که به صورت انفرادی به مدت 84 روز(به علاوه 15 روز عادت پذیری) نگهداری شدند. جیره ها از نطر محتوی پروتئین و انرژی برابر بودند. وزن کشی و مصرف خوراک روزانه انجام شده و در پایان درصد و وزن لاشه و میزان قابلیت هضم خوراک در تیمارها مورد بررسی قرار گرفت. تمامی واکاوی های آماری در نرم افزار SAS نسخه 1/9 و رویه رگرسیون مختلط(Proc Mixed) انجام شد. یافته ها: بین تیمارهای مختلف از نظر افزایش وزن تفاوت معنی داری مشاهده نشد(P > 0. 05). در نژاد دالاق خالص تیمارهای شاهد و 20 درصد نخود به ترتیب با 294 و 265 گرم در روز بیشترین و کمترین افزایش وزنه روزانه را داشتند. کمترین و بیشترین وزن نهایی در نژاد دالاق با متوسط 5/49 و 6/52 کیلوگرم در تیمارهای 10 درصد نخود و شاهد مشاهده شد(P > 0. 05). همچنین بیشترین و کمترین میزان افزایش وزن روزانه در آمیخته دالاق-رومانف با متوسط 294 و 288 گرم در روز به ترتیب در گروه 20 درصد نخود و کنترل مشاهده شد(P > 0. 05). به طور متوسط میانگین افزایش وزن روزانه در دو نژاد در سه تیمار کنترل، 10 و 20 درصد نخود به ترتیب 5/291، 3/275 و 8/279 گرم بود. قابلیت هضم خوراک در سه تیمار تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. درصد و وزن لاشه در نژاد دالاق با افزایش سطح نخود در خوراک کاهش یافت در صورتی که در آمیخته دالاق-رومانف عکس آن بود. نتیجه گیری: استفاده از دانه نخود به جای سویا روی عملکرد پرواری را دچار افت نکرد ضمن اینکه به لحاظ هضم پذیری نیز تقریبا مشابه کنجاله سویا بود. عملکرد پرواری و قابلیت هضم پذیری خوراک در آمیخته دالاق-رومانف نسبت به دالاق خالص بهتر بود. به طور کلی می توان گفت جایگزینی دانه نخود به وجود محدودیت های موجود در خصوص واردات می تواند تاحد زیادی به صنعت پرواربندی گوسفند کمک نماید.
 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط:  
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 
ارتباط خیلی زیاد ارتباط زیاد مرتبط ارتباط کمتر
 
ارجاعات: 
  • ثبت نشده است
 
استنادات: 
  • ثبت نشده است
 
+جهت ارجاع به این مقاله کلیک کنید(Cite).
APA : کپی

جمشیدی رودباری، آ.، و قورچی، ت.، و توغدری، ع.، و مهاجر، م. (1399). مقایسه اثرات سطوح مختلف دانه نخود بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی بره های پرواری نژاد دالاق و آمیخته های دالاق × رومانف. پژوهش در نشخوار کنندگان, 8(1 ), 95-108. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=512251



Vancouver : کپی

جمشیدی رودباری آمنه، قورچی تقی، توغدری عبدالحکیم، مهاجر مختار. مقایسه اثرات سطوح مختلف دانه نخود بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی بره های پرواری نژاد دالاق و آمیخته های دالاق × رومانف. پژوهش در نشخوار کنندگان. 1399 [cited 2021August01];8(1 ):95-108. Available from: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=512251



IEEE : کپی

جمشیدی رودباری، آ.، قورچی، ت.، توغدری، ع.، مهاجر، م.، 1399. مقایسه اثرات سطوح مختلف دانه نخود بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی بره های پرواری نژاد دالاق و آمیخته های دالاق × رومانف. پژوهش در نشخوار کنندگان, [online] 8(1 ), pp.95-108. Available: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=512251.



 

 
چکیده انگلیسی بازدید یکساله 48 مباني نظري و تجربي ونداليسم: مروري بر يافته هاي يك تحقيق
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی