نسخه جدید سایت SID.ir

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
 
عنوان مقاله: 

تأثير تنش خشکي و جاسمونيک اسيد روي صفات مورفولوژيکي و فيتوشيميايي نعناع فلفلي (Mentha piperita L. )

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* بخش گیاهان دارویی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران
 
چکیده: 
نعناع فلفلي با نام علمي Mentha piperita L. از خانواده نعناعيان، يکي از گياهان دارويي پرمصرف است که علاوه بر آثار درماني به عنوان طعم دهنده در توليد محصولات غذايي و دارويي مختلف بکار مي رود. کمّيت و کيفيت مواد مؤثره گياهان دارويي علاوه بر ژنوتيپ، تحت تأثير عوامل محيطي نيز قرار مي گيرد. از اين رو به منظور بررسي اثرات تنش خشکي و جاسمونيک اسيد بر روي کمّيت و کيفيت نعناع فلفلي، آزمايشي به صورت فاکتوريل در قالب طرح کاملاً تصادفي در سال 1394 در دانشگاه زنجان اجرا شد. سطوح آبياري در سه سطح (50، 75 و 100 (شاهد) درصد ظرفيت زراعي) به عنوان فاکتور اصلي و غلظت جاسمونيک اسيد در سه سطح (صفر، 50 و 100 ميلي گرم بر ليتر) به عنوان فاکتور فرعي در نظر گرفته شد. براي تکثير از ريزوم هاي گياه استفاده گرديد. نمونه ها در مرحله گلدهي جمع آوري و پس از خشک شدن در سايه، به روش تقطير با آب، اسانس گياه استخراج شد و شناسايي ترکيب هاي اسانس به کمک دستگاه GC و GC/MS انجام گرديد. نتايج نشان داد که بيشترين ميزان ارتفاع، وزن تر و خشک، کلروفيل کل و محتواي نسبي آب برگ در تيمار شاهد با کاربرد 100 ميلي گرم بر ليتر جاسمونيک اسيد بدست آمد. همچنين بيشترين ميزان آنزيم پراکسيداز در تنش خشکي 50% ظرفيت زراعي با کاربرد 100 ميلي گرم بر ليتر جاسمونيک اسيد حاصل شد. همچنين بيشترين درصد اسانس در تنش خشکي 75% ظرفيت زراعي با کاربرد 50 ميلي گرم بر ليتر جاسمونيک اسيد بدست آمد. ترکيب هاي اصلي شناسايي شده اسانس شامل منتول، منتون، 8، 1-سينئول، سيکلوهگزانول و متيل استات بودند که بيشترين مقادير منتول، منتون و 8، 1-سينئول در تيمار 100 ميلي گرم بر ليتر جاسمونيک اسيد و بيشترين مقدار سيکلوهگزانول در تيمار 50 ميلي گرم بر ليتر جاسمونيک اسيد بدست آمد. اما با کاربرد جاسمونيک اسيد ميزان متيل استات از 7. 24% در تيمار شاهد به 0. 56% در تيمار 100 ميلي گرم بر ليتر کاهش يافت.
 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط:  
 
مقالات همایشی مرتبط: 
  • ندارد
 
طرح های مرتبط: 
 
مقالات بین المللی مرتبط: 
  • No item.
 
ارتباط خیلی زیاد ارتباط زیاد مرتبط ارتباط کمتر
 
ارجاعات: 
  • ثبت نشده است
 
استنادات: 
  • ثبت نشده است
 
+جهت ارجاع به این مقاله کلیک کنید(Cite).
APA : کپی

خیری، ع.، و توری، ه.، و مرتضوی، س. (1396). تأثیر تنش خشکی و جاسمونیک اسید روی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی نعناع فلفلی (Mentha piperita L. ). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران, 33(2 (پیاپی 82) ), 268-280. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=473313



Vancouver : کپی

خیری عزیزاله، توری هانیه، مرتضوی سیدنجم الدین. تأثیر تنش خشکی و جاسمونیک اسید روی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی نعناع فلفلی (Mentha piperita L. ). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 1396 [cited 2022May26];33(2 (پیاپی 82) ):268-280. Available from: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=473313



IEEE : کپی

خیری، ع.، توری، ه.، مرتضوی، س.، 1396. تأثیر تنش خشکی و جاسمونیک اسید روی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی نعناع فلفلی (Mentha piperita L. ). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران, [online] 33(2 (پیاپی 82) ), pp.268-280. Available: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=473313.



 

 
چکیده انگلیسی بازدید یکساله 162 مباني نظري و تجربي ونداليسم: مروري بر يافته هاي يك تحقيق
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی