4 SID.ir | تنوع گونه هاي زراعي در ايران
برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
بيابان :   1384 , دوره  10 , شماره  1 ; از صفحه 33 تا صفحه 50 .
 
عنوان مقاله: 

تنوع گونه هاي زراعي در ايران

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
 
چکیده: 

تنوع زيستي اكوسيستمهاي طبيعي در سطح اكوسيستم، گونه و تنوع ژنتيكي مورد مطالعه قرار مي گيرد. در اكوسيستم هاي كشاورزي اين سطوح را مي توان به ترتيب معادل تنوع نظامهاي زراعي، تنوع گونه هاي زراعي و تنوع ژنتيكي جانوران، گياهان و ميكروارگانيسمها در نظر گرفت. در حقيقت تنوع نظامهاي كشاورزي حاصل اثرات متقابل تنوع گونه اي، ژنتيكي و روشهاي مديريت است. با اينكه مطالعات پراكنده اي در رابطه با تنوع محصولات زراعي ايران صورت گرفته است، ولي در همه آنها تنها به ذكر انواع محصولات اكتفا شده و كمتر به محاسبه شاخصهاي مربوطه و يا تجزيه و تحليل كمي آنها پرداخته شده است. در اين مطالعه اطلاعات حاصل از اكوسيستمهاي كشاورزي 183 شهرستان كشور جمع آوري و پس از تجزيه و تحليل، شاخصهاي تنوع گونه اي، شاخص غناي گونه اي - مساحت و انواع تنوع در ابعاد آلفا و بتا محاسبه شد. نتايج حاكي است كه از 38 گونه زراعي زير كشت در كشور، 21 گونه به غلات و بقولات تعلق دارند كه در مجموع 88 درصد سطح كل زير كشت را به خود اختصاص مي دهند. با محاسبه شاخص شانون ملاحظه شد كه حبوبات و گياهان علوفه اي داراي حداكثر تنوع گونه اي هستند و بطور كلي تنوع گونه اي ارتباط زيادي را با عوامل اقليمي و بخصوص بارندگي داراست. تنوع آلفا و بتا در بين استانهاي كشور متفاوت است، ولي استانهايي كه از يكنواختي اقليمي بيشتري برخوردار هستند، تنوع آلفا در آنها زياد و تنوع بتا اندك است و با افزايش غير يكنواختي اقليمي از تنوع آلفا كاسته شده و بر تنوع بتا افزوده مي شود.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  بازدید یکساله 414
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی