برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
تابستان 1396 , دوره  13 , شماره  2 ; از صفحه 236 تا صفحه 243 .
 
عنوان مقاله: 

برآورد سطح امنيت غذايي کشور با شاخص نوين امنيت غذايي جهاني (GFSI)

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه توسعه اقتصادی و برنامه ریزی، دانشکده اقتصاد مدیریت و بازرگانی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
 
چکیده: 
مقدمه: در دهه هاي اخير، امنيت غذايي به يک مشکل جهاني تبديل شده است. از اين رو، شناسايي و معرفي شاخص جامعي که بتواند تصوير صحيحي از وضعيت امنيت غذايي کشور ارايه نمايد، ضروري به نظر مي رسد.روش ها: در پژوهش حاضر، شاخص امنيت غذايي جهاني (Global Food Safety Initiative يا GFSI) براي نخستين بار جهت مطالعه وضعيت امنيت غذايي کشور ايران طي سال هاي 1360 تا 1392 مورد استفاده قرار گرفت. اين شاخص در سال 2012 توسط واحد اطلاعات اکونوميست (Economist Intelligence Unit يا EIU) معرفي شد و يک مدل پوياي کمي و کيفي متشکل از مولفه هاي منحصر به فرد امنيت غذايي در سه زيرشاخص «دسترسي به مقدار کافي و متنوع از مواد غذايي، توان مالي و کيفيت و سالم بودن» مي باشد. شاخص GFSI در شناسايي عواملي که بر ناامني غذايي موثر هستند، پا را از گرسنگي فراتر نهاده است و بر مولفه هاي کيفي نشان دهنده سياست هاي دولت ها تاکيد مي نمايد. جهت محاسبه اين شاخص، از داده هاي کتابخانه اي سطح کلان سازمان خواروبار کشاورزي، بانک جهاني، بانک مرکزي، قانون برنامه و بودجه و وزارت راه و شهرسازي استفاده گرديد. کسب امتياز 75.1 تا 89.7 درصد بهترين وضعيت، 57.8 تا 75.0 درصد وضعيت خوب، 44.2 تا 57.7 درصد وضعيت متوسط و 16.0 تا 44.1 درصد وضعيت بحراني را نشان مي دهد.يافته ها: وضعيت امنيت غذايي طي دوره مورد بررسي، از يک روند افزايشي همراه با نوساناتي برخوردار بود و در برخي سال ها افزايش و در برخي ديگر کاهش داشت، به طوري که کمترين سطح امنيت غذايي در سال 1360 با امتياز 28.0 درصد (وضعيت بحراني) و بيشترين آن در سال 1389 با 71.6 درصد گزارش شد. سطح امنيت غذايي در آخرين سال مورد مطالعه (سال 1392) با 0/65 درصد، از وضعيت خوبي برخوردار بود.نتيجه گيري: با توجه به اهميت انکار نشدني امنيت غذايي، لزوم شناسايي وضعيت کشور با شاخص نوين GFSI ضرورت دارد. بر اساس نتايج، وضعيت امنيت غذايي کشور روندي افزايشي را طي مي کند، اما از بهترين وضعيت اين شاخص فاصله دارد که مستلزم تلاش هرچه بيشتر دولت مردان در اين حوزه است.
 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط:  
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 
مقالات بین المللی مرتبط: 
 
ارتباط خیلی زیاد ارتباط زیاد مرتبط ارتباط کمتر
 
ارجاعات: 
 
استنادات: 
  • ثبت نشده است
 
+جهت ارجاع به این مقاله کلیک کنید(Cite).
APA : کپی

باقرزاده آذر، ف.، و رنج پور، ر.، و کریمی تکانلو، ز. (1396). برآورد سطح امنیت غذایی کشور با شاخص نوین امنیت غذایی جهانی (GFSI). تحقیقات نظام سلامت, 13(2 ), 236-243. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=309891



Vancouver : کپی

باقرزاده آذر فاطمه، رنج پور رضا، کریمی تکانلو زهرا. برآورد سطح امنیت غذایی کشور با شاخص نوین امنیت غذایی جهانی (GFSI). تحقیقات نظام سلامت. 1396 [cited 2022January25];13(2 ):236-243. Available from: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=309891



IEEE : کپی

باقرزاده آذر، ف.، رنج پور، ر.، کریمی تکانلو، ز.، 1396. برآورد سطح امنیت غذایی کشور با شاخص نوین امنیت غذایی جهانی (GFSI). تحقیقات نظام سلامت, [online] 13(2 ), pp.236-243. Available: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=309891.



 

 
چکیده انگلیسی بازدید یکساله 567 مباني نظري و تجربي ونداليسم: مروري بر يافته هاي يك تحقيق
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی