برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
پاييز 1394 , دوره  3 , شماره  3 ; از صفحه 161 تا صفحه 177 .
 
عنوان مقاله: 

بهينه سازي تراکم و وزن بنه زعفران (.Crocus Sativus L) با استفاده از طرح مرکب مرکزي

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
 
چکیده: 

بررسي مسائل زراعي جهت بهبود كيفيت و افزايش عملكرد محصول زعفران بسيار مهم است. يكي از مباحث مطرح در اين زمينه، اندازه و تراکم بنه زعفران مي باشد كه مي تواند بر نحوه تخصيص مواد در گياه موثر بوده و از طريق تحت تاثير قراردادن رشد رويشي بر توليد تاثيرگذار باشد. بنابراين به منظور تعيين اثر متقابل تراکم و اندازه بنه جهت به دست آوردن مناسب ترين وزن بنه به تفکيک تراکم به عنوان اصلي ترين عوامل موثر بر رشد زعفران آزمايشي در قالب طرح مرکب مرکزي در مزرعه تحقيقاتي دانشکده کشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد در دو سال زراعي 91-90 و 91-92 به اجرا درآمد. تيمارهاي آزمايشي با توجه به سطوح بالا و پائين اندازه بنه شامل سطوح وزن بنه هاي کوچک (4> گرم) تا متوسط (4-8 گرم) و تراكم کم (50 بنه در مترمربع) تا پرتراکم (250 بنه در مترمربع) طراحي شد. نقطه مرکزي در هر تيمار پنج بار تکرار شد و درمجموع 13 ترکيب تيماري به دست آمد. عملکرد اقتصادي (وزن خشك كلاله)، قطر بنه، تعداد بنه دختري، تعداد بنه اصلي، تعداد گل و وزن تر گل به عنوان متغيرهاي وابسته مورداندازه گيري قرار گرفتند و با استفاده از مدل رگرسيوني چندجمله اي، سطوح پاسخ اين متغيرها تحت تاثير فاکتورهاي آزمايش محاسبه شد. درمجموع نتايج نشان داد که افزايش اندازه بنه و تراكم اثر مثبتي برافزايش عملکرد اقتصادي، قطر بنه، تعداد بنه دختري، تعداد بنه اصلي، تعداد گل و وزن تر گل داشت. بر اساس يافته هاي اين پژوهش کاشت بنه هايي با وزن متوسط در تراکم بالا مناسب تر بود و بر اين اساس مقدار بهينه اندازه بنه و تراکم زعفران به ترتيب با 7 گرم و 250 بنه در مترمربع برآورد شد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 154
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی