5 SID.ir | اثر تنش خشکي روي برخي خصوصيات مورفولوژيکي، کميت و کيفيت اسانس در اسطوخودوس
برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

اثر تنش خشکي روي برخي خصوصيات مورفولوژيکي، کميت و کيفيت اسانس در اسطوخودوس

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
 
چکیده: 

به منظور بررسي اثر سطوح مختلف تنش آبي بر رشد، عملکرد و ترکيب اسانس برگ گياه اسطوخودوس، آزمايشي گلداني برپايه طرح کاملا تصادفي با پنج تيمار و سه تکرار، در دانشگاه علوم کشاورزي و منابع طبيعي گرگان در سال 1393 انجام گرفت. تيمارهاي تنش آبي شامل 100، 85، 70، 55 و 40 درصد ظرفيت زراعي بودند. نتايج تجزيه هاي آماري نشان داد تنش آبي اثر معناداري بر مولفه هاي رشدي، درصد و ترکيب اسانس داشت .با کاهش مقدار آب خاک، طول ساقه، وزن تر ساقه و وزن تر ريشه و وزن خشک ريشه کاهش يافت و طول ريشه و درصد اسانس ابتدا افزايش و سپس کاهش پيدا کرد. کاهش مولفه هاي رشدي در سطح پنجم تنش (40 درصد ظرفيت زراعي) چنان بود که در اين سطح بوته ها گل بسيار کمي توليد کردند. به همين منظور، براي ايجاد يکنواختي در نتايج آزمايش در همه تيمارها، براي بررسي فاکتورهاي مربوط به اسانس، برگ ها تجزيه شدند که بيشترين درصد اسانس در شرايط رطوبتي 85 درصد به دست آمد. مهم ترين ماده در ترکيب اسانس برگ اسطوخودوس، بورنئول است که با افزايش سطح خشکي مقدار آن افزايش زيادي نشان داد. همچنين کامفور که سبب کاهش کيفيت اسانس مي شود، با افزايش سطح خشکي ابتدا کاهش و سپس افزايش يافت. ازاين رو مي توان نتيجه گرفت در سطوح اوليه تنش خشکي (85 درصد) درصد اسانس افزايش مي يابد، ولي با شديدتر شدن تنش (55 درصد) علي رغم کاهش در درصد اسانس توليدشده، کيفيت اسانس افزايش خواهد داشت. بنابراين بهترين سطح تنش براي افزايش اسانس 85 و براي افزايش کيفيت اسانس 55 درصد ظرفيت زراعي است.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 196
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی