5 SID.ir | ارزيابي و مقايسه خصوصيات فيزيکوشيميايي، ساختار اسيد چرب و پايداري اکسايشي روغن بذر گشنيز و شويد

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

ارزيابي و مقايسه خصوصيات فيزيکوشيميايي، ساختار اسيد چرب و پايداري اکسايشي روغن بذر گشنيز و شويد

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، ایران
 
چکیده: 

شناسايي و کشت دانه هاي روغني جديد، گامي مهم در جهت تامين روغن مورد نياز در کشور است. هدف از پژوهش حاضر بررسي و مقايسه خصوصيات فيزيکوشيميايي، ساختار اسيد چرب و پايداري اکسايشي روغن بذر گشنيز و شويد مي باشد. براي تهيه روغن، بذرهاي مذکور به نسبت 4:1 وزني/حجمي با حلال هگزان نرمال مخلوط شد. ويژگي هاي فيزيکوشيميايي روغن هاي مذکور شامل عدد اسيدي، عدد پراکسيد، عدد يدي، ضريب شکست، درصد موم، گرانروي، وزن مخصوص، پايداري اکسايشي و ساختار اسيدچرب مورد بررسي قرار گرفت. بر طبق نتايج عدد اسيدي (11.56 ميلي گرم بر گرم)، عدد يدي (104 گرم در 100 گرم روغن)، موم (34.25 درصد) و وزن مخصوص (0.92 کيلوگرم بر متر مکعب) روغن شويد بيشتر از روغن گشنيز بود. همچنين عدد پراکسيد (3.07 ميلي اکي والان گرم بر کيلوگرم)، گرانروي (20.94 سانتي پوآز)، ضريب شکست (1.55) و پايداري اکسايشي (16.03 ساعت) روغن گشنيز بيشتر از روغن شويد بود. روغن بذر شويد حاوي 8.51 درصد اسيدهاي چرب اشباع بود که به طور عمده از اسيد پالميتيک و اسيد استئاريک تشکيل شده بود و در مقايسه با روغن گشنيز کمتر مي باشد (8.83). روغن بذر شويد از 91.35 درصد اسيدهاي چرب غيراشباع تشکيل شده است. نسبت اسيدهاي چرب چند غيراشباع به اسيدهاي چرب تک غيراشباع در هر دو روغن بذر شويد و گشنيز 0.23 درصد بود. همچنين نسبت اسيدهاي چرب چند غيراشباع به اسيدهاي چرب اشباع در روغن بذر شويد و گشنيز به ترتيب 2.07 و 1.94 درصد بود.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 137
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی