برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
 
عنوان مقاله: 

اثر اندازه ذرات علوفه يونجه و مکمل روغن سويا بر مصرف خوراک، قابليت هضم، فعاليت جويدن، نرخ عبور و توزيع ذرات محتويات شکمبه اي در گوسفند

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
 
چکیده: 

چهار راس گوسفند زل دو ساله فيستوله دار با وزن 2±28 کيلوگرم در قالب يک طرح مربع لاتين تکرار شده 4×4 در چهار دوره 32 روزه (14 روز عادت دهي و 18 روز نمونه گيري) براي بررسي اثرات دو اندازه ذرات علوفه يونجه (بلند و ريز) و دو سطح روغن سويا (صفر و 4 درصد) بر قابليت هضم، فعاليت جويدن، نرخ عبور و توزيع اندازه ذرات شکمبه اي که با چهار جيره کاملا مخلوط با نسبت علوفه به کنسانتره 40 به 60 در دو وعده مساوي در ساعات 8 صبح و 20 بعد از ظهر در حد نگهداري تغذيه شدند مورد استفاده قرار گرفت. شکمبه دامها در 3، 7.5 و 12 ساعت پس از تغذيه به طور دستي تخليه و محتويات شکمبه به دو فاز جامد و مايع جدا شد. در هر يک از دوره ­ ها، با استفاده از NDF يونجه آغشته به کروم، نرخ عبور فاز جامد محتويات شکمبه تعيين شد. قابليت هضم ظاهري ماده خشک، آلي و مواد مغذي، زمان مصرف خوراک، زمان نشخوار و کل فعاليت جويدن تحت تاثير تيمارها قرار نگرفت. تيمار حاوي يونجه بلند بدون افزودن روغن کمترين نرخ عبور مواد جامد و بالاترين زمان ماندگاري شکمبه اي را نشان داد، اما نرخ عبور و زمان ماندگاري شکمبه اي بين 3 تيمار ديگر معني دار نبود. با کاهش اندازه ذرات علوفه يونجه نرخ عبور مواد جامد و زمان ماندگاري شکمبه اي به ترتيب افزايش و کاهش يافت. در تيمار حاوي يونجه بلند با افزودن روغن نرخ عبور مواد جامد و زمان ماندگاري شکمبه اي به ترتيب افزايش و کاهش يافت. در 3 ساعت پس از تغذيه ماده خشک غير قابل عبور و ماده خشک قابل عبور تحت تاثير تيمار قرار نگرفت. در 7.5 ساعت پس از تغذيه با کاهش اندازه ذرات علوفه و افزودن روغن، ماده خشک غير قابل عبور 11.44 درصد افزايش و ماده خشک قابل عبور از شکمبه 11.63 درصد کاهش يافت. در 12 ساعت پس از مصرف خوراک با کاهش اندازه ذرات علوفه و افزودن مکمل روغن، ماده خشک غير قابل عبور از شکمبه افزايش يافت. انتظار مي رفت کاهش اندازه ذرات ماندگاري مواد جامد و فعاليت جويدن را کاهش دهد اما مکمل سازي روغن سبب جبران اثر اندازه ذرات شد که نهايتا نتايج مشابهي ايجاد کرد. کاهش اندازه ذرات علوفه يونجه و مکمل سازي روغن در جيره در جهت توزيع مناسب اندازه ذرات شکمبه يا تشکيل سقف شکمبه اي نسبتا پايدار عمل کرده است.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 104
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی