2 SID.ir | ﺑﺮرﺳﻲ تاﺛﻴﺮ اﻓﺰودن ﺑﻴﻮﺳﻮرﻓﻜﺘﺎﻧﺖ ﺑﺮ ﺧﻮاص رﺋﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ ﺧﻤﻴﺮ ﻧﺎن ﺑﺮﺑﺮي
برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

ﺑﺮرﺳﻲ تاﺛﻴﺮ اﻓﺰودن ﺑﻴﻮﺳﻮرﻓﻜﺘﺎﻧﺖ ﺑﺮ ﺧﻮاص رﺋﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ ﺧﻤﻴﺮ ﻧﺎن ﺑﺮﺑﺮي

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* دانشگاه آزاداسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
 
چکیده: 

ﻣﻘﺪﻣﻪ: ﻧﺎن ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦﻣﻨﺒﻊ ﺗاﻣﻴﻦﻛﻨﻨﺪه اﻧﺮژي و ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦﺑﺴﻴﺎري از ﻣﺮدم ﺟﻬﺎن ﻧﻈﻴﺮ اﻳﺮان ﻣﻄﺮح اﺳﺖ. در ﺗﻮﻟﻴﺪﺻﻨﻌﺘﻲ ﻧﺎن، ﺧﻮاص رﺋﻮﻟﻮژي ﺧﻤﻴﺮ ﺑﺴﻴﺎر ﻣﻬﻢ اﺳﺖ. ﮔﺮوﻫﻲ از ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲﺻﻨﻌﺘﻲﺗﻘﻮﻳﺖﻛﻨﻨﺪه ﻫﺎي ﺧﻤﻴﺮ ﻫﺴﺘﻨﺪﻛﻪ ﻋﻮاﻣﻞﻓﻌﺎل در ﺳﻄﺢ (ﺳﻮرﻓﻜﺘﺎﻧﺖ) ﻣﻲ ﺑﺎﺷﻨﺪ. اﻳﻦ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت در ﺗﻬﻴﻪﺧﻤﻴﺮ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲ ﺷﻮﻧﺪ ﺗﺎﺧﻤﻴﺮي ﺑﺎﺧﻮاص ﻣﻄﻠﻮب ﺣﺎﺻﻞ ﺷﻮد. ﺑﻪﻃﻮر ﻛﻠﻲ ﺗاﺛﻴﺮ اﻳﻦ اﺟﺰا ﺑﺮ رﺋﻮﻟﻮژي ﺧﻤﻴﺮ ﻛﻤﺘﺮﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ. اﻓﺰاﻳﺶ آﮔﺎﻫﻲ در ﻣﻴﺎن ﻣﺼﺮف ﻛﻨﻨﺪﮔﺎن ﻋﺎﻣﻞ ﻣوﺛﺮي در اﻓﺰاﻳﺶ درﺧﻮاﺳﺖﺑﺮاي ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﻏﺬاﻳﻲ و اﻓﺰودﻧﻲ ﻫﺎي ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺑﻪﺟﺎي ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ اﺳﺖ. در ﻋﺼﺮﺟﺪﻳﺪ و ﺑﺎﺗﻮﺳﻌﻪﻓﻨﺎوري ﺑﻴﻮﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي، ﮔﺮوﻫﻲ از ﺳﻮرﻓﻜﺘﺎﻧﺖ ﻫﺎي ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺑﺎ منشا ﻣﻴﻜﺮوﺑﻲﺗﺤﺖ ﻋﻨﻮان ﺑﻴﻮﺳﻮرﻓﻜﺘﺎﻧﺖ (Biosurfactant) ﻣﻄﺮح ﻣﻲﮔﺮدد ﻛﻪ در اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶﺑﺮرﺳﻲ ﺗاﺛﻴﺮﺑﻴﻮﺳﻮرﻓﻜﺘﺎﻧﺖ (اﻣﻮﻟﺴﺎن) ﺑﺮﺧﻮاص رﺋﻮﻟﻮژﻳﻜﻲﺧﻤﻴﺮ ﻧﺎن ﺑﺮﺑﺮي ﺑﺮرﺳﻲﺷﺪ.
ﻣﻮاد و روش ﻫﺎ: اﻣﻮﻟﺴﺎن از ﺑﺎﻛﺘﺮي
Acinetobacter calcoaceticus ﺗﻮﻟﻴﺪ و ﺑﺎ روش ﺳﻮﻟﻔﺎت آﻣﻮﻧﻴﻮم اﺳﺘﺨﺮاج ﺷﺪ. ﺳﭙﺲ در ﺳﻄﻮح 0.05، 2.0، 0.5، 0.75 و 1 درﺻﺪ ﺑﻪ آرد ﮔﻨﺪم اﺿﺎﻓﻪﮔﺮدﻳﺪ و وﻳﮋﮔﻴﻬﺎي رﺋﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ آن ﺑﺎ وﻳﮋﮔﻴﻬﺎي ﺧﻤﻴﺮ آرد ﺷﺎﻫﺪ ﺗﻮﺳﻂ دﺳﺘﮕﺎﻫﻬﺎي ﻓﺎرﻳﻨﻮﮔﺮاف و اﻛﺴﺘﻨﺴﻮﮔﺮاف ﻣﻮرد ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ و ﺑﺮرﺳﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ.
ﻳﺎﻓﺘﻪ ﻫﺎ: ﺑﻴﻮﺳﻮرﻓﻜﺘﺎﻧﺖ (اﻣﻮﻟﺴﺎن) از ﺑﺎﻛﺘﺮي
Acinetobacter calcoaceticus ﺑﻪﻣﻴﺰان 1.49 ﮔﺮم در ﻫﺮ ﻟﻴﺘﺮﻣﺤﻴﻂ ﻛﺸﺖ ﺗﻮﻟﻴﺪﺷﺪ. ﻃﺒﻖﻧﺘﺎﻳﺞ ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪه، ﺑﺎ اﻓﺰودن ﺑﻴﻮﺳﻮرﻓﻜﺘﺎﻧﺖﺟﺬب آب در آردﻫﺎي ﺣﺎوي اﻣﻮﻟﺴﺎن از 59.9 در ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺷﺎﻫﺪ ﺑﻪ 61.3، 63.4، 65.2، 67.5، 68.2 ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ در ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎي 0.05، 0.2، 0.5، 0.75 و 1 درﺻﺪﻣﻲ رﺳﺪ. آزﻣﺎﻳﺸﺎت ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ زﻣﺎن ﮔﺴﺘﺮش ﺧﻤﻴﺮﻧﺎن ﺑﺮﺑﺮي ﻫﻨﮕﺎم اﺳﺘﻔﺎده از ﺑﻴﻮﺳﻮرﻓﻜﺘﺎﻧﺖﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻧﻤﻮﻧﻪﺷﺎﻫﺪ ﺑﻴﺸﺘﺮ اﺳﺖ ﺑﻪﻃﻮرﻳﻜﻪ از 3.35 در ﻧﻤﻮﻧﻪﺷﺎﻫﺪ ﺑﻪ 3.45، 4، 4.55، 4.60 و 4.75 ﺑﻪﺗﺮﺗﻴﺐ در ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻫﺎي ﺣﺎوي 0.05، 0.2، 0.5، 0.75 و 1 درﺻﺪ اﻣﻮﻟﺴﺎن اﻓﺰاﻳﺶﻳﺎﻓﺘﻪ اﺳﺖ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦﻃﺒﻖ ﻧﺘﺎﻳﺞﺗﻴﻤﺎر اﻣﻮﻟﺴﺎن در ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎﻧﻤﻮﻧﻪ ﺷﺎﻫﺪ ﺑﻪﻃﻮر ﻣﻌﻨﻲ داري ﻛﺸﺶﭘﺬﻳﺮي و ﭘﺎﻳﺪاري ﺧﻤﻴﺮﻧﺎن ﺑﺮﺑﺮي را اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻲ دﻫﺪ ﺑﻪ اﻳﻦﺗﺮﺗﻴﺐ ﻛﻪ ﻣﻴﺰان ﭘﺎﻳﺪاري از 3.25 در نمونه شاهد به 3.35، 4.05، 5.55، 5.60 و 5.95 به ترتيب در نمونه هاي 0.05، 0.2، 0.5، 0.75 و 1 درصد افزايش يافته است.
ﻧﺘﻴﺠﻪ ﮔﻴﺮي: ﺧﻤﻴﺮ ﻧﺎن ﺑﺮﺑﺮي ﺗﻬﻴﻪﺷﺪه ﺑﺎﺑﻴﻮﺳﻮرﻓﻜﺘﺎﻧﺖﻗﻮي ﺗﺮ ﺑﻮده و ﭘﺎﻳﺪاري ﺑﻴﺸﺘﺮي را ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪﺧﻤﻴﺮ ﺷﺎﻫﺪ ﻧﺸﺎن ﻣﻲ دﻫﺪ. ﺑﻬﺘﺮﻳﻦﻧﺘﺎﻳﺞ از اﺳﺘﻔﺎده 0.5 درﺻﺪﺑﻴﻮﺳﻮرﻓﻜﺘﺎﻧﺖ (اﻣﻮﻟﺴﺎن) ﺣﺎﺻﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
-
 
ارجاعات: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 103
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی