برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
1389 , دوره  6 , شماره  1 (پياپي 10) ; از صفحه 47 تا صفحه 53 .
 
عنوان مقاله: 

جستجوي آفلاتوکسين B در خوراک هاي دامي در اصفهان

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان، اصفهان، ایران
 
چکیده: 

تعدادي از مواد غذايي و محصولات خوراک دامي در در معرض آلودگي با ميکوتوکسين ها هستند. آفلاتوکسين ها گروهي از ميکوتوکسين ها هستند که بوسيله قارچ هاي اسپرژيلوس فلاووس و اسپرژيلوس پاراسيتيکوس هستند توليد مي شود. آفلاتوکسين ها به چهار گروه عمده B1، B2، G1 و G2 تقسيم بندي مي شوند و خوراک دامي و مواد غذائي را آلوده مي کنند. آفلاتوکسين B1 فراوانترين اين ترکيبات است و به عنوان يک ترکيب سمي و سرطان زا معرفي شده است. از آنجا که طي مراحل توليد محصلات کشاورزي احتمال رشد قارچ هاي توليد کننده آفلاتوکسين ها داده مي شود، در اين برسي وجود آفلاتوکسين در تعدادي از مواد خوراک دامي در اصفهان مورد آزمايش قرار داده شد. از مرداد ماه سال 1386 تا خرداد ماه سال 1387 تعداد 97 نمونه مواد خوراک دامي از قبيل «ذرت، آرد گندم، گندم، جو، سبوس برنج، کنجاله پنبه دانه، علوفه خشک، نان بازيافت» از نواحي مختلف شرق اصفهان جمع آوري گرديد. نمونه ها آسياب شد و به پودر حاصل از هر نمونه متانول و هگزان اضافه گرديد و پس از تکان دادن وصاف کردن آفلاتوکسين با کلروفرم استخراج شد. عصاره بدست آمده هم جهت با استاندارد آفلاتوکسين B1 با روش کروماتوگرافي نازک لايه مورد تجزيه و تاييد قرار گرفت. نتايج آناليز 97 نمونه آزمايش شده نشان داد که 19 نمونه به آفلاتوکسين آلودگي داشت. ميزان آلودگي نمونه هاي مثبت بالاتر از حد مجاز گزارش شده توسط سازمان هاي جهاني بود. بيشترين تعداد آلودگي در نمونه هاي نان بازيافت مشاهده شد (64%). از آنجا که نان يکي از مواد غذايي اصلي در ايران محصوب مي شود، درصد بالاي تعداد آلودگي در اين نمونه ها بسيار مهم تلقي مي شود، با اين حال آلودگي به آفلاتوکسين در هيچکدام از نمونه هاي گندم و آرد گندم مشاهده نشد. تعداد آلودگي در نمونه هاي ذرت، کنجاله پنبه دانه و سبوس برنج بترتيب 38، 25 و 17 درصد بود. نتايج حاصل از برسي بيانگر آنست که درصد بالاي آلودگي در نان بازيافت ناشي از ذخيره نمودن نادرست نان پس از توليد است. به نظر مي رسد که ذرت، کنجاله پنبه دانه و سبوس برنج نيز طي مراحل برداشت و انبار نمودن آلوده شده است، لذا کنترل و آموزش روش هاي ذخيره سازي صحيح مواد خوراک دامي، مي تواند موجبات کاهش و يا حذف آلودگي به آفلاتوکسين در اين مواد را فراهم نمايد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 180
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی