4 SID.ir | بررسي روابط عملکرد دانه با برخي صفات مهم زراعي لوبيا سفيد با روش هاي مختلف آماري در شرايط نرمال و آبياري محدود
برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

بررسي روابط عملکرد دانه با برخي صفات مهم زراعي لوبيا سفيد با روش هاي مختلف آماري در شرايط نرمال و آبياري محدود

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران
 
چکیده: 

به منظور بررسي تنوع فنوتيپي و ژنوتيپي برخي از صفات مهم زراعي مرتبط با عملکرد دانه لوبيا،‏ 30 ژنوتيپ لوبياي سفيد در قالب طرح بلوک هاي کامل تصادفي با چهار تکرار در دو محيط بدون تنش (نرمال) و تنش (آبياري محدود) مطالعه شدند. نتايج تجزيه واريانس نشان داد که ژنوتيپ ها از نظر صفات مورد بررسي اختلاف معني داري دارند که دلالت بر وجود تنوع ژنتيکي بين لاين ها دارد. نتايج حاصل تحت شرايط تنش نشان داد که در لوبيا سفيد صدمات زيادي به ترتيب بر عملکرد دانه،‏ وزن غلاف،‏ عملکرد بيولوژيک،‏ تعداد دانه در بوته و تعداد غلاف در بوته وارد شد. همچنين شاخص هاي تحمل به خشکي،‏ ميانگين محصول دهي و ميانگين هندسي محصول دهي بهترين شاخص ها براي تعيين ژنوتيپ هاي مقاوم به خشکي بودند. در شرايط بدون تنش (نرمال) و تنش،‏ وزن غلاف بيشترين همبستگي را با عملکرد دانه داشت. تجزيه به عامل ها در هر دو محيط سه عامل را مشخص نمود که در محيط بدون تنش در مجموع بيش از 82 و در محيط تنش بيش از 86 درصد از کل تغييرات داده ها را توجيه نمودند. نتايج رگرسيون گام به گام در شرايط تنش نشان داد که حداکثر اختلاف عملکرد دانه لاين ها را مي توان به وزن غلاف،‏ شاخص برداشت،‏ وزن صد دانه و تعداد دانه در گياه نسبت داد. نتايج تجزيه عليت تاکيد بر نقش مهم اثرات اين صفات در عملکرد دانه داشت. به طورکلي،‏ در هر دو شرايط بدون تنش (نرمال) و تنش بيشترين اثر مستقيم و مثبت بر عملکرد دانه مربوط به وزن غلاف بود. به منظور گروه بندي ژنوتيپ ها بر اساس صفات فنوتيپي مورد بررسي،‏ از تجزيه خوشه اي به روش UPGMA استفاده گرديد که در هر دو محيط لاين ها در چهار گروه مجزا قرار گرفتند.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 83
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی