نسخه جدید سایت SID.ir

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
 
عنوان مقاله: 

تعيين آلودگي به کلستريديم بوتولينوم در دوگونه از ماهيان فرآوري شده و فرآوري نشده

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* تهران، خیابان ملاصدرا، دانشگاه علوم پزشکی بقیه اله (عج)، مرکز تحقیقات میکروبیولوژی کاربردی
 
چکیده: 
زمينه و هدف: کلستريديوم بوتولينوم به عنوان يکي از مهم ترين عوامل ايجاد کننده مسموميت غذايي شناخته شده است. اسپور باکتري به طور گسترده اي در خاک، رسوبات درياها، محيط هاي آبي و آبزيان پراکنده است. اين مطالعه به منظور تعيين آلودگي به کلستريديم بوتولينوم در دو گونه از ماهيان فرآوري شده و فرآوري نشده انجام گرديد.روش بررسي: اين مطالعه توصيفي آزمايشگاهي روي 146 نمونه ماهي فرآوري شده و نشده از دو گونه کفال طلايي و آزادماهي درياي خزر از صيدگاه شهيد چمران درياچه خزر در استان گيلان طي سال 1387 انجام شد. تعداد 45 نمونه فرآوري شده و 28 نمونه فرآوري نشده ماهي کفال طلايي (Liza auratus) و نيز تعداد 39 نمونه فرآوري شده و 34 نمونه فرآوري نشده آزاد ماهي (Salmo Trutta caspius) مطالعه شدند. نمونه ها با روش هاي استاندارد ارائه شده (2001 APHA و 2003 FDA) از نظر آلودگي به کلستريديوم بوتولينوم مورد آزمايش قرار گرفتند. سپس با استفاده از آنتي توکسين هاي مونووالان استاندارد، تعيين تيپ گرديدند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماري SPSS-13 و آزمون کاي اسکوئر تجزيه و تحليل شدند.يافته ها: در 16 نمونه (10.95 درصد) آلودگي به سم کلستريديوم بوتولينوم مورد تاييد قرار گرفت. ميزان آلودگي ماهيان فرآوري شده حدود 1.8 برابر ماهيان فرآوري نشده تعيين گرديد. به طوري که از مجموع 84 نمونه ماهي فرآوري شده در 11 نمونه (13.9 درصد) و از مجموع 62 نمونه ماهي فرآوري نشده در 5 نمونه (7.57 درصد) وجود توکسين بوتولينوم ثابت گرديد. همچنين تيپ E به عنوان شايع ترين تيپ توکسين شناخته شد. به طوري که از 11 نمونه مثبت ماهيان فرآوري شده 6 مورد (54.5 درصد) و از 5 نمونه مثبت ماهيان فرآوري نشده 2 مورد (40 درصد) را به خود اختصاص داد و پس از آن تيپ هاي A و B قرار گرفتند. ميزان آلودگي ماهي کفال طلايي در هر دو نوع فرآوري شده و نشده بيش از آلودگي آزاد ماهي بود؛ ولي اين اختلاف از نظر آماري معني دار نبود.نتيجه گيري: نتايج اين مطالعه نشان دهنده آلودگي انواع ماهيان به تيپ هاي مختلف کلستريديوم بوتولينوم به ويژه تيپ E مي باشد. باتوجه به آلودگي بيشتر ماهيان فرآوري شده به اين باکتري، مصرف اين فرآورده در طبخ به صورت نيم پز و شکم پر مي تواند به بروز مسموميت غذايي منجر گردد.
 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط:  
 
مقالات همایشی مرتبط: 
  • ندارد
 
طرح های مرتبط: 
 
مقالات بین المللی مرتبط: 
 
ارتباط خیلی زیاد ارتباط زیاد مرتبط ارتباط کمتر
 
ارجاعات: 
  • ثبت نشده است
 
استنادات: 
 
+جهت ارجاع به این مقاله کلیک کنید(Cite).
APA : کپی

توکلی، ح.، و ایمانی فولادی، ع. (1390). تعیین آلودگی به کلستریدیم بوتولینوم در دوگونه از ماهیان فرآوری شده و فرآوری نشده. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان, 13(1 (پی در پی 37)), 79-87. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=138668



Vancouver : کپی

توکلی حمیدرضا، ایمانی فولادی عباسعلی. تعیین آلودگی به کلستریدیم بوتولینوم در دوگونه از ماهیان فرآوری شده و فرآوری نشده. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان. 1390 [cited 2022May24];13(1 (پی در پی 37)):79-87. Available from: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=138668



IEEE : کپی

توکلی، ح.، ایمانی فولادی، ع.، 1390. تعیین آلودگی به کلستریدیم بوتولینوم در دوگونه از ماهیان فرآوری شده و فرآوری نشده. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان, [online] 13(1 (پی در پی 37)), pp.79-87. Available: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=138668.



 

 
چکیده انگلیسی بازدید یکساله 99 مباني نظري و تجربي ونداليسم: مروري بر يافته هاي يك تحقيق
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی