5 SID.ir | تاثير مراحل مختلف برداشت بر ميزان و ترکيب هاي اسانس بادرشبو (.Dracocephalum moldavica L)
برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

تاثير مراحل مختلف برداشت بر ميزان و ترکيب هاي اسانس بادرشبو (.Dracocephalum moldavica L)

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
 
چکیده: 

بادرشبو (Dracocephalum moldavica L.) گياهي علفي، يك ساله و متعلق به خانواده Lamiaceae است. اسانس بادرشبو داراي خاصيت ضدميکروبي و باکتريايي بوده و در صنايع داروسازي، آرايشي و بهداشتي، غذايي و عطر سازي كاربردهاي فراواني دارد. در اين تحقيق، اثر زمان هاي مختلف برداشت بر ميزان و ترکيب هاي اسانس مورد بررسي قرار گرفت. بذر اصلاح شده و اکوتيپ بومي گياه بادرشبو در مزرعه تحقيقاتي مرکز تحقيقات کشاورزي استان آذربايجان غربي واقع در شهرستان خوي به طور همزمان کشت گرديد. اندام هوايي گياه در شش مرحله برداشت و پس از خشک شدن (در سايه و هواي آزاد) اسانس گيري از آنها به روش تقطير با آب انجام شد. به منظور جداسازي و شناسايي ترکيب هاي اسانس از دستگاه كروماتوگرافي گازي (GC) و كروماتوگرافي گازي متصل به طيف سنج جرمي (GC/MS) استفاده شد. نتايج نشان داد که بيشترين درصد اسانس براي اکوتيپ بومي و اصلاح شده به ترتيب در مرحله گلدهي کامل (0.53% - 0.52%) و کمترين آن در مرحله زرد شدن کل بوته (17/0% - 07/0%) بدست آمد. مراحل مختلف برداشت بر روي ترکيب هاي اسانس رقم اصلاح شده و اکوتيپ بومي تاثيرات متفاوتي گذاشت. ترکيب هاي عمده اسانس ژرانيال، ژرانيول، ژرانيل استات بودند. مجموع بيشترين مقدار دو ترکيب ژرانيال و ژرانيول براي اکوتيپ بومي در مرحله 10% گلدهي (65.1%) و کمترين مقدار آن (44.9%) در مرحله زرد شدن کل بوته ها بدست آمد. بيشترين مقدار ژرانيل استات (50.7%) براي رقم اصلاح شده در مرحله 10% گلدهي و کمترين مقدار آن (28.1%) براي اکوتيپ بومي در مرحله اي که 10 تا 30 درصد گلها روي بوته ها باقي مانده بودند بدست آمد. نتايج نشان داد که مراحل مختلف برداشت بر روي درصد اسانس و تركيب هاي تشكيل دهنده آن موثر است.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 210
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی