3 SID.ir | اثرات دماي بالا و شوري بر جوانه زني گياه ماريتيغال (Silybum marianum)
برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

اثرات دماي بالا و شوري بر جوانه زني گياه ماريتيغال (Silybum marianum)

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
 
چکیده: 

اين پژوهش به منظور ارزيابي اثرات دماهاي بالا و شوري بر جوانه زني گياه دارويي-روغني ماريتيغال انجام گرفت. آزمايش به صورت فاکتوريل در قالب طرح کاملا تصادفي در سه تکرار پياده گرديد. فاکتورها شامل دما در سه سطح 28، 31، 34 درجه سانتي گراد، شوري در پنج سطح صفر، 50، 100، 150 و 200 ميلي مول در ليتر نمک کلريد سديم، و رقم در دو سطح بوداکالاز و CN-SEED بود. صفات مورد ارزيابي شامل درصد جوانه زني، سرعت جوانه زني، وزن خشک گياهچه، وزن خشک ريشه چه و و وزن خشک ساقه چه بودند. نتايج نشان داد که اثرات دما، شوري، و دما در شوري بر روي همه صفات مزبور معني دار بود. با افزايش دما و شوري از درصد جوانه زني کاسته شد. در دماي 34 درجه جوانه زني بسيار پايين بود (%1). افزايش غلظت نمک علاوه بر کاهش درصد جوانه زني، زمان آغاز جوانه زني را به تاخير انداخت. بيشترين و کمترين سرعت جوانه زني به ترتيب در دماهاي 31 و 34 ملاحظه گرديد. با افزايش ميزان شوري اختلاف در سرعت جوانه زني دماهاي مختلف کاهش نشان داد. همچنين متناسب با افزايش دما و شوري از وزن خشک گياهچه، وزن خشک ريشه چه و وزن خشک ساقه چه کاسته شد. ميزان اين کاهش در دماي 28 نسبت به دماي 31 در غلظت هاي مختلف شوري بيشتر بود. بنابراين مي توان نتيجه گرفت که شوري و دماي بالا قادرند جوانه زني و رشد گياهچه هاي ماريتيغال را کاهش دهند. بررسي ارتباط رگرسيوني بين درصد جوانه زني با دما در غلظت هاي مختلف شوري نشان داد که اين ارتباط در تيمار شاهد (شوري صفر) به صورت خطي و براي ساير غلظت ها (به جزء 150 و 200 ميلي مول) به صورت درجه دو به دست آمد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 148
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی