4 SID.ir | ارزيابي وي‍ژگيهاي شيميايي روغن استخراج شده از دانه شاهدانه
برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

ارزيابي وي‍ژگيهاي شيميايي روغن استخراج شده از دانه شاهدانه

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* دانشکده علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
 
چکیده: 

مقدمه: شاهدانه از جمله دانه هايي است كه برخلاف شهرت جهاني و قدمت كشت طولاني آن در ايران،  به عنوان يك منبع خوراكي و صنعتي در كشورمان مورد توجه نبوده است درحاليکه روغن آن به علت ارزش هاي غذايي و دارويي همواره مورد توجه محققين قرار گرفته است. لذا در اين تحقيق سعي بر اين است كه در راستاي دستيابي به منابع جديد روغن هاي خوراكي، روغن شاهدانه و خصوصيات شيميايي آن مورد بررسي قرار گيرد.
مواد و روش ها: در اين تحقيق پس از تعيين درصد رطوبت شاهدانه، روغن آن توسط حلال استخراج گرديد و خصوصيات روغن استخراج شده شامل تركيب اسيدهاي چرب، انديس يدي، انديس صابوني، انديس پراكسيد، درصد اسيدهاي چرب آزاد، زمان پايداري روغن و تركيبات غيرصابوني شونده آن مورد بررسي قرار گرفت.
يافته ها: بر اساس نتايج بدست آمده شاهدانه به طور متوسط داراي 34 درصد وزني روغن با محتواي 54 درصد لينولئيك اسيـد،
18.4 درصد آلفالنيولنيك اسيد و 1 درصد گامالنيولنيك اسيد مي باشد. نسبت اسيد لينولئيك به اسيد لنيولنيـك برابر 3 به 1 است كه نسبت مناسبي از نظر تغذيه اي براي سلامت بدن مي باشد. زمان مقاومت به اكسيد شدن روغن شاهدانه در دماي 110°C برابر با 2.9 ساعت مي باشد كه با توجه به اينكه روغن شاهدانه، حاوي ميزان بالايي از اسيدهاي چرب غير اشباع مي باشد، پايداري نسبتا مناسبي در برابر اكسيداسيون دارد. روغن شاهدانه حاوي 570mg/kg توكوفرول مي باشد كه توكوفرول عمده آن گاما توكوفرول است. همچنين روغن شاهدانه حاوي 3294mg/kg استرول مي باشد كه استرول عمده آن بتاسيتواسترول مي باشد.
نتيجه گيري: روغن شاهدانه را که مجموع اسيدهاي چرب تک غيراشباع و چند غيراشباع آن در حدود 90 درصد كل اسيدهاي چرب مي باشد را مي توان بعنوان يکي از برترين روغنهاي گياهي از نظر محتواي اسيدهاي چرب ضروري به حساب آورد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 445
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی