برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
 
عنوان مقاله: 

تغييرات بيوشيميايي ميزان ترپنوئيدهاي موجود در اسانس گياه دارويي نعناع سبز (.Mentha spicata L) در پاسخ به تيمار مقدار اضافي روي (Zn)

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
 
چکیده: 

عنصر روي نقش هاي ساختاري و عملكردي فراواني را در بسياري از فرآيندهاي متابوليكي گياهان بر عهده دارد، ولي مقدار اضافي آن در خاك ها به عنوان فلز سنگين، يك فاكتور محدود كننده رشد براي گياهان محسوب مي شود. با توجه به اهميت بالاي گياه نعناع در زمينه هاي دارويي و صنعتي، در اين تحقيق اثر غلظت هاي متفاوت روي بر اين گياه مطالعه شد. نمونه هاي گياهي در اتاقك رشد با شرايط كاملا استاندارد و تحت تيمار غلظت هاي مختلف عنصر روي تا رسيدن به مرحله گلدهي كامل نگهداري شدند. از دستگاه كلونجر به منظور استخراج اسانس و از دستگاه كروماتوگرافي گازي - طيف سنجي جرمي (GC-Mass) براي شناسايي تركيبات اسانس استفاده شد. در بررسي هاي بيوشيميايي انجام شده در اين تحقيق مشخص گرديد، قسمت اعظم اسانس گياه نعناع سبز را تركيبات مونوترپني تشكيل مي دهند و سزكوئي ترپن ها درصد كمتري از مواد موجود در اسانس را به خود اختصاص مي دهند. همچنين، مقايسه ميزان تركيبات ترپني نشان داد، تيمار گياه نعناع با عنصر روي موجب كاهش ميزان مونوترپن هاي اكسيژنه موجود در اسانس شده، ولي مقدار مونوترپن هاي هيدروكربنه را افزايش داده است. مقدار كلي مونوترپن ها با افزايش كاربرد روي در محلول غذايي افزايش، ولي مقدار سزكوئي ترپن ها - اعم از اكسيژنه و هيدروكربنه - در همه نسبت هاي فلز روي كاهش يافت. به طور كلي، از نتايج به دست آمده چنين برمي آيد كه، مقدار مونوترپن هاي اكسيژنه در مقايسه با سزكوئي ترپن ها بيشتر تحت تاثير تيمار عنصر روي قرار گرفته و كاهش آن چشمگيرتر است و اين ممكن است به دليل تغييرات بيوانرژتيك سلول هاي گياه نعناع سبز در پاسخ به تنش فلز سنگين روي باشد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 321
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی