5 SID.ir | اثرات مصرف باکتري آزوسپريلوم ليپوفروم (Azospirillum lipoferum)، محصول قبلي و مقدار مصرف نيتروژن بر رشد و عملکرد برنج (.Oryza sativa L) در تنکابن

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

اثرات مصرف باکتري آزوسپريلوم ليپوفروم (Azospirillum lipoferum)، محصول قبلي و مقدار مصرف نيتروژن بر رشد و عملکرد برنج (.Oryza sativa L) در تنکابن

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
 
چکیده: 

کشت گياهان زمستانه خانواده بقولات در تناوب با برنج و استفاده از باکتري هاي محرک رشد گياه مي توانند راه کار مناسبي در جهت افزايش پايداري توليد در مزارع برنج باشند. به منظور بررسي اثر باکتري آزوسپريلوم ليپوفروم، محصول قبلي و مقدار نيتروژن بر رشد و عملکرد رقم شيرودي برنج، آزمايشي به صورت اسپليت پلات فاکتوريل در قالب طرح بلوک هاي کامل تصادفي با سه تکرار در ايستگاه تحقيقات برنج تنکابن، استان مازندران، در سال 1393 انجام شد. گياهان قبلي شبدر برسيم، باقلا و آيش به عنوان عوامل اصلي و دو سطح از مصرف باکتري آزوسپريلوم (تلقيح و عدم تلقيح) و سه سطح مقدار از کود نيتروژنه توصيه شده (50، 75 و 100 کيلوگرم نيتروژن در هکتار) به عنوان عوامل فرعي به صورت فاکتوريل در نظر گرفته شدند. نتايج نشان داد که عملکرد برنج در صورت کاشت آن پس از شبدر برسيم حدود سه درصد بيشتر از عملکرد برنج در صورت کاشت آن پس از آيش بود. در مقابل، عملکرد شلتوک در صورت کاشت آن پس از باقلا حدود 16 درصد کمتر از عملکرد شلتوک در صورت کاشت آن پس از آيش بود. کاربرد باکتري آزوسپريلوم سبب افزايش عملکرد شلتوک به ميزان 14 درصد گرديد. با افزايش مصرف نيتروژن از 50 به 75 کيلوگرم در هکتار، عملکرد شلتوک به ميزان 11 درصد افزايش يافت، در حالي که مصرف بيشتر نيتروژن اثر معني داري بر عملکرد شلتوک نداشت. با توجه به نتايج اين آزمايش، کاربرد باکتري آزوسپريلوم به همراه مصرف 75 درصد از مقدار نيتروژن توصيه شده جهت دست يابي به حداکثر عملکرد برنج رقم شيرودي در تنکابن مي تواند مورد توجه قرار گيرد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 142
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی