4 SID.ir | مطالعه كمي پرولين و كربوهيدراتهاي محلول در پنج رقم زيتون تحت تنش خشكي
برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

مطالعه كمي پرولين و كربوهيدراتهاي محلول در پنج رقم زيتون تحت تنش خشكي

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
 
چکیده: 

به منظور انتخاب ارقام مقاوم به خشكي و توسعه كشت باغهاي زيتون در مناطق خشك و نيمه خشك ايران، اثر تنش خشكي برعكس‌العملهاي بيوشيميايي برخي از ارقام زيتون در ايران مورد بررسي و ارزيابي قرار گرفت. گياهان جوان يكساله و دوساله زيتون ارقام ماري، زرد، روغني، بليدي و ميشن كاشته شده در گلدانهاي 14 ليتري حاوي خاك مخلوط لومي شني(62% شن، 24% لاي و 14% رس) در معرض سطوح مختلف تنش خشكي قرار گرفتند. تيمارهاي آبياري شامل رطوبت خاك در حد ظرفيت مزرعه (شاهد)، تنش ملايم (پتانسيل آب خاك 5/0ـ مگاپاسگال) و تنش شديد (پتانسيل آب خاك 5/1 ـ مگاپاسگال) بود. يك آزمايش فاكتوريل در قالب طرح بلوكهاي كامل تصادفي مورد استفاده قرار گرفت.
نتايج به دست آمده دلالت
بر تاثير معني‌دار درجه تنش خشكي بر ميزان پرولين برگ دارد. در آزمايش اول گياهان يكساله زيتون ارقام روغني، بليدي، ماري، ميشن و زرد به ترتيب بيشترين افزايش در ميزان پرولين در طي دوره تنش ملايم و شديد داشتند. در آزمايش دوم (گياهان دوساله) ميزان پرولين در گياهان ارقام بليدي، ماري و روغني تحت تنش ملايم در مقايسه با ديگر ارقام افزايش بيشتري نشان داد و اين افزايش در سطح 1% معني‌دار بود. ميزان پرولين در گياهان تحت تنش شديد خشكي به ترتيب در ارقام ماري، روغني، بليدي، زرد و ميشن افزايش نشان داد. پس از آبياري ميزان پرولين به مقدار زيادي كاهش نشان داد؛ چنين كاهشي احتمالا از ناپايداري پرولين ناشي مي‌شود.
تمام ارقام مورد بررسي افزايش
قابل ملاحظه‌اي در ميزان كربوهيدراتهاي محلول تحت تنش خشكي نشان دادند. با افزايش شدت تنش ميزان كربوهيدراتهاي محلول افزايش بيشتري يافت. اين افزايش در آزمايش اول و دوم در ارقام ماري، روغني، بليدي، زرد و ميشن بالاتر بود. تحت تنش ملايم خشكي، كربوهيدراتهاي محلول ارقام ماري، روغني و بليدي افزايش معني‌داري را در مقايسه با ارقام ديگر نشان دادند. در حالي كه تحت تنش شديد خشكي فقط كربوهيدراتهاي محلول ارقام ماري و روغني اين افزايش معني‌دار را در مقايسه با ارقام ديگر نشان دادند. با نزديك شدن به انتهاي دوره آزمايش مقدار كربوهيدراتهاي محلول در گياهان تحت تنش كاهش نشان داد كه ممكن است به علت مصرف كربوهيدراتها و يا انتقال آنها به طرف ريشه باشد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 130
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی