برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
تابستان 1382 , دوره  14 , شماره  ج-55 ; از صفحه 878 تا صفحه 888 .
 
عنوان مقاله: 

بررسي استري كردن روغنهاي آفتابگردان، سويا و پنيه دانه درمبناي نيمه صنعتي

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
 
چکیده: 

فرآيند استري كردن( Interesterification) يكي از مهمترين راههاي جايگزيني هيدروژنه كردن روغنها مي باشد كه به وسطه فراهم نمودن امكان تغيير ويژگيهاي عملكردي، فيزيكي و شيميايي روغنها به نحو مطلوب،‌بدون تغيير ماهيت شيميايي اسيدهاي چرب و عدم انجام ايزومري شدن هندسي، ‌موقعيتي و يا كاهش درجه غير اشباع اسيدهاي چرب از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. در اين پژوهش امكان كاربدر روش استري كردن شيميايي تصادفي در مقياس پايلوت، با استفاده از سه روغن نباتي متداول در ايران (روغنهاي سويا، آفتابگردان و پنبه دانه)‌ رو روغن سوياي هيدروژنه شده (فليك) به سنبت هاي مساوي( 25%) در مجاورت كاتاليزور متوكسيد سديم (5/0% وزني) در دماي 110 درجه سانتي گراد و زمانهاي مختلف فرايند (10 و 20 و 30 و 45 دقيقه) مورد برسي قرار گرفت. ويژگيهاي فيزيكي و شيميايي شامل نقطه ذوب،‌عدد اسيدي، عد يدي،‌ عدد پراكسيد، باقيمانده صابون و درصد رطوبت و مواد فرار در مخلوط اوليه قبل از استري شدن و فراوردهاي استري شده، اندازه گيبري شدند. به منظور مطالعه روند پيشرفت واكنش استري شدن و توزيع كاملا تصادفي اسيدهاي چرب در مولكول تري گليسريد، قبل و بعد از فرايند استري كردن، تركيب اسيدهاي چرب سيس و ترانس( اسيد الائيديك) به كمك كروماتوگرافي گازي (GC) مقدار چربي جامد،  (SFC) به روش رزونانس مغناطيسي هسته اي و آرايش اسيدهاي چرب در موقعيت 2 مولكول تري گليسيدها پس از هيدروليز آنزيمي با ليپاز، كروماتوگرافي لايه نازك(TLC)،  Gc سنجيده شد. نتايج به دست آمده نشان داد كه فرايند استري كردن با كاهش معني دار نقطه ذدوب از 54 درجه سانتي گراد به 35 درجه سانتي گراد همراه بود كه براي تهيه انواع شورتنينگ و مارگارين مناسب مي باشد. همانطور كه انتظار مي‌رفت، مقايسه عدد يدي مخلوطهاي اوليه و فرآورده‌ استري شده تفاوت معني داري را نشان نداد. استري كردن موجب كاهش مقدار چربي جامد درمنحني SFC شد که دلالت بر بهبود خواص رئولوژيکي محصول دارد.سنجش ميزان اسيدهاي چرب نشان داد که در اثر اين فرايند تركيب شيميايي اسيدهاي چرب تغيير نكرد و مقدار ايزومرترانس ثابت باقي ماند. فراورده توليدي حاوي مقادير بسيار ناچيز 21/0% ايومرترانس( ناشي از فليك) و داراي ميزان بالايي از نسبت اسيدهاي چرب چند غير اشباعي به اشباع بود( 20/1  (PUFA:SAFA= كه نشانه برتري تغذيه‌اي آن نسبت به روغن نباتي هيدروژه شده مي‌باشد. تعيين آرايش اسيدهاي چرب در موقعيت 2 مولكول تري گليسريد نشان داد كه تعادل تصادفي مورد نظر پس از گذشت 30 دقيقه از شروع واكنش به دست آمده است.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
-
 
ارجاعات: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 523
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی