3 SID.ir | اثر بخشي شير غني شده با ويتامين D در بالا بردن ميزان سرمي اين ويتامين
برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

اثر بخشي شير غني شده با ويتامين D در بالا بردن ميزان سرمي اين ويتامين

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* تهران، خیابان کارگر شمالی، بیمارستان دکتر شریعتی، طبقه پنجم، مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
 
چکیده: 

مطالعات اخير در ايران نشان دهنده شيوع بالاي كمبود ويتامين D است. با توجه به فقر غذايي از نظر اين ويتامين، غني سازي در اولويت برنامه هاي مقابله با كمبود ويتامين D قرار مي گيرد. لذا اين مطالعه جهت بررسي اثر بخشي اين غني سازي و انتقال تكنولوژي متناسب با جامعه انجام پذيرفته است.
اين مطالعه به صورت كارآزمايي باليني چند مركزي
بر روي 216 نفر انجام شد. تمامي شركت كنندگان به صورت تصادفي به دو گروه تقسيم شدند. هر دو گروه از 2 ليوان شير در روز به مدت 2 ماه استفاده كردند. مداخله در يكي از گروه ها به صورت اضافه نمودن ويتامين D به ميزان600 IU/L  در ليتر به شير مصرفي صورت گرفت. در كليه نمونه ها خون گيري در ابتدا و انتهاي مطالعه انجام و سنجش ويتامين D، كلسيم، فسفر، هورمون پاراتيروييد، آلكالن فسفاتاز، آلبومين و پروتئين انجام پذيرفت. همچنين پرسشنامه هايي در رابطه با طعم و عوارض گوارشي در افراد مورد بررسي تكميل گرديد.
توزيع سني و جنسي و ميزان فعاليت در دو گروه مورد بررسي يكسان
بود. ميانگين پارامترهاي بيوشيميايي نيز در دو گروه اختلاف معني داري نداشت. دو ماه بعد از غني سازي شير با ويتامين D، ميزان تغيير ويتامين D سرمي در گروهي كه از شير غني شده استفاده كرده بودند(12.11 nmol/l) افزايش يافت و در گروه شاهد (3.31 nmol/l) كاهش نشان داد كه اختلاف سطح سرمي در دو گروه معني دار بود (p<0.001). از طرفی شیوع کمبود ویتامین D (مقادیر کمتر از 35 nmol/l) در شروع مطالعه 60.2 درصد در گروه مصرف کننده شیر غنی شده در مقابل 51.4 درصد در گروه شاهد بود که اختلاف معنی داری نداشت. اما بعد از غنی سازی، شیوع این اختلال به ترتیب به 9.3 درصد در مقابل 39.3 درصد رسید که اختلاف معنی داری را نشان می دهد (p<0.001). در تحیل رگرسیون نیز نشان داده شد که تنها نوع شیر و سطح سرمی اولیه ویتامین D در پیشگویی تغییر سطح این ویتامین موثر بوده است  (p<0.001)و این یافته وابسته به سن و جنس نیست. در مورد طعم شیر غنی شده با شیر ساده و شیوع عوارض گوارشی هم اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
یافته های این مطالعه نشان می دهد شیر غنی شده با ویتامین
D در بالابردن سطح سرمی این ویتامین موثر بوده و جهت مقابله با کمبود ویتامین D توصیه می گردد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 476
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی