4 SID.ir | بررسي امكان توليد اسيد سيتريك از ضايعات خرما با استفاده از قارچ آسپرژيلوس نايجر
برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

بررسي امكان توليد اسيد سيتريك از ضايعات خرما با استفاده از قارچ آسپرژيلوس نايجر

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
 
چکیده: 

در اين تحقيق ، امكان توليد اسيد سيتريك از ضايعات خرما، شامل شيروه و تفاله خرما، با استفاده از سوش آسپرژيلوس نايجر (PTCC 5010) مورد بررسي قرار گرفت. تركيب شيميايي شيره و تفاله خرما از نظر مقدار پروتئين، قند، رطوبت و خاكستر مورد آناليز قرار گرفت. در ادامه، برخي از عوامل مهم در فرايند تخمير در دوبخش تخمير غوطه ور بر روي شيره خرما (57 درصد قند) و تخمير بستر جامد بر روي پودر تفاله خرما (37 درصد قند) مطالعه شد. براي بدست آوردن ميزان تلقيح مناسب، درصدهاي مختلف تلقيح از محيط پيش كشت (حاوي 108×2اسپور) به محيط كشت اصلي بررسي شد كه با توجه به راندمان توليد اسيد سيتريك، ميزان تلقيح 8 تا 12 درصد (معادل 350-250 پلت) براي شيره خرما و 8 تا10  درصد (معادل 300-250 پلت) براي تفاله خرما تعيين گرديد. تيمار اوليه بر روي شيره خرما با دو ماده فروسيانيد پتاسيم و تري كلسيم فسفات در غلظت هاي مختلف به صورت جداگانه آزمايش شد كه تري كلسيم فسفات در سطح 1/5 درصد ( W/V) و فروسيانيد پتاسيم در غلظت 0/25 گرم در ليتر، بيشترين مقدار توليد اسيد سيتريك را نشان دادند. در پودر تفاله خرما نيز تيمارسازي اوليه با فروسيانيد پتاسيم انجام شد كه بهترين نتيجه در محدوده غلظت 0.25 تا 0.75 گرم در كيلوگرم به دست آمد. آزمايشهاي تعيين PH اپيتيم نشان داد كه در شيره خرما محدوده PH بين 4/5 تا 6 و در تفاله خرما بين 4/4 تا 5/5 بالاترين راندمان توليد اسيد سيتريك را دارد. در بهينه سازي منبع ازت براي شيره خرما از سولفات آمونيوم استفاده شد كه مقدار 1/5 تا 2 گرم در ليتر به عنوان غلظت بررسي قرار گرفت. در شيره خرما، متانول در سطح 2 درصد (v/v ) و در تفاله خرما در سطح 4 درصد (v/w ) ، بهترين نتايج را نشان دادند. با توجه به داده هاي حاصل ازآزمايشهاي بهينه سازي، ماكزيمم توليد اسيد سيتريك در يك دوره تخمير 8 روزه، براي شيره خرما (سيستم غوطه ور) حدود 73.5 گرم در ليتر و براي تفاله خرما (سيستم بستر جامد)156.4 گرم در كيلوگرم به دست آمد. راندمان توليد نيز برحسب مقدار قند مصرفي براي شيره و تفاله خرما به ترتيب 70.2 و 81.5درصد تعيين شد. سرانجام با توجه به اهميت زياد عوامل فروسيانيدپتاسيم و متانول در افزايش راندمان توليد اسيدسيتريك در فرايند غوطه وري، آثار متقابل اين دو عامل به طور همزمان و به صورت آزمايش فاكتوريل در قالب يك طرح كاملا تصادفي بررسي شد. نتايج به دست آمده ضمن تاييد اثر متقابل و معنا دار بين دو عامل فروسيانيدپتاسيم و متانول، نشان داد كه بهترين راندمان توليد اسيد سيتريك در محدوده غلظت 0.3گرم در ليتر فروسيانيدپتاسيم و 2 درصد متانول حاصل شده است.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 170
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی