4 SID.ir | مقايسه روش‌ هاي مختلف ارزيابي مقاومت به Cercospora beticola در چغندر قند تحت شرايط مزرعه، گلخانه و آزمايشگاه
برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

مقايسه روش‌ هاي مختلف ارزيابي مقاومت به Cercospora beticola در چغندر قند تحت شرايط مزرعه، گلخانه و آزمايشگاه

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
 
چکیده: 

به منظور مقايسه روش هاي مختلف ارزيابي مقاومت به Cercospora beticola عامل بيماري لكه برگي سركوسپورايي، دوازده رقم چغندر قند با درجات مختلف مقاومت نسبت به عامل بيماري، تحت شرايط مزرعه، گلخانه و آزمايشگاه مورد ارزيابي قرار گرفتند. آزمايش هاي مزرعه اي در مناطق دزفول و قائم شهر به اجرا درآمد. در مطالعه گلخانه اي، پنج صفت شامل طول دوره نهفتگي بيماري، درصد برگ هاي آلوده، تعداد لكه هاي آلوده در واحد سطح،  قطر لكه ها و تعداد اسپورهاي توليده شده در سطح يك لكه، مورد مقايسه قرار گرفت. در ارزيابي آزمايشگاهي مقاومت قطعات جداشده  برگ، در محيط سترون در ظروف دردار مستطيل شكل از جنس پيركس در سطح آب ـ آگار 1.5% مورد بررسي قرار گرفت. بر اساس نتايج مطالعات گلخانه اي همه صفات مورد بررسي در مقاومت دخيل بوده و جز در موارد استثنايي در مجموع با افزايش درجه مقاومت درجه مقاومت طول دوره نهفتگي فزوني يافته و تراكم لكه در واحد سطح، قطر لكه، درصد برگ هاي آلوده و تعداد اسپور توليد شده در سطح لكه كاهش مي يابد. نتايج اين مطالعه نشان داد كه همبستگي بالايي بين ارزيابي هاي مزرعه اي،  گلخانه اي و ارزيابي مقاومت از طريق برگ جداشده وجود دارد. بر اين اساس ارزيابي مقاومت به هر يك از روش هاي مزبور صورت گيرد، قابل اعتماد خواهد بود. از طرفي ارزيابي مقاومت در يك منطقه قابل تعميم به مناطق ديگر بوده و لذا نيازي به تكرار ارزيابي در مناطق مختلف كه مستلزم صرف وقت، هزينه و امكانات زياد است، نمي باشد. بنابراين ارزيابي مزرعه اي مقاومت به بيماري لكه  برگي سركوسپورايي را مي توان به يك منطقه كه از شرايط محيطي مساعدي جهت آلودگي برخوردار باشد، محدود نمود. نتايج ارزيابي هاي انجام شده نشان مي دهد كه منطقه قائم شهر، از اين نظر شرايط بسيار مطلوبي دارا مي باشد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 147
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی