2 SID.ir | تعيين تنوع مواد غذايي مصرفي و ارتباط آن با كفايت دريافت مواد مغذي در يك منطقه شهري تهران
برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

تعيين تنوع مواد غذايي مصرفي و ارتباط آن با كفايت دريافت مواد مغذي در يك منطقه شهري تهران

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
 
چکیده: 

سابقه و هدف: اين مطالعه به منظور تعيين تنوع مواد غذايي مصرفي و ارتباط آن با كفايت دريافت مواد مغذي در گروهي از افراد جامعه شهري منطقه 13 تهران انجام شد.
مواد و روشها: در اين بررسي، پس از حذف موارد كم گزارش دهي، 581 فرد 18 سال و بالاتر (295 زن و 286 مرد) در قالب بخشي از مطالعه مقطعي ارزيابي دريافت هاي غذايي ساكنين منطقه 13 تهران بر پايه هرم راهنماي غذايي در سال 80-1378، انتخاب شدند. بررسي وضعيت تغذيه به روش تكميل پرسشناه دو روز ياد آمد غذايي صورت گرفت. جهت تعيين امتياز تنوع غذايي از 5 گروه اصلي هرم كه به 23 زير گروه تقسيم مي شوند، استفاده شد. امتياز كل تنوع غذايي بيانگر ميانگين امتيازات 5 گروه اصلي بود. يعني هر يك از پنج گروه حداكثر 2 امتياز از كل 10 امتياز تنوع غذايي را دارا بودند. براي اينكه هر فرد براي هر گروه غذايي، مصرف كننده به حساب آيد، مي بايست حداقل نيمي از سروينگ از ماده غذايي (مطابق تعاريف شاخصهاي كمي هرم راهنماي غذايي) را در عرض 2 روز ياد آمد، مصرف كرده باشد. نسبت كفايت برخي مواد مغذي و ميانگين آنها با استفاده از مقادير توصيه شده استانداردهاي پذيرفته شده بين المللي و در نظر گرفتن سن و جنس محاسبه شد.
يافته ها: كمترين تنوع غذايي در گروه غلات (0.24±0.85) و بيشترين تنوع در گروه ميوه ها (0.60±1.48) مشاهده شد. از نظر آماري تفاوت معني داري بين مردان و زنان در امتيازهاي گروههاي مختلف و امتياز كل تنوع غذايي مشاهده نشد. حدود نيمي از جامعه مورد نظر امتياز تنوع غذايي كمتر از 6 داشتند. امتياز تنوع غذايي با دريافت انرژي، درصد چربي، كربوهيدرات، پروتئين، مقدار فيبر (گرم) و كلسترول (ميلي گرم) از نظر آماري همبستگي نداشت. همبستگي بين امتياز تنوع غذايي و نسبت كفايت دريافت كلسيم، روي، پتاسيم و منزيم معني دار بود. امتياز كل تنوع غذايي با ميانگين نسبت كفايت مواد مغذي همبستگي داشت (P<0.05).
نتيجه گيري و توصيه ها: بر اساس يافته هاي اين بررسي و مطالعات پيشين، امتيازهاي تنوع غذايي روش مناسبي جهت تعيين تفاوتهاي موجود در الگوي غذايي جوامع مختلف از نظر ارزش تغذيه اي و ابزار مناسبي براي پيشگويي كفايت تغذيه اي رژيم غذايي مي باشد. با توجه به آنكه حدود نيمي از افراد جامعه مورد مطالعه، امتياز تنوع غذايي مناسبي نداشتند، آموزش تغذيه در زمينه لزوم مصرف از تمامي گروههاي اصلي هرم راهنماي غذايي ضروري به نظر مي رسد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
-
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 329
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی