بلاگ

پایگـاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی

روغن جوجوبا چیست؟ 11 خواص روغن جوجوبا + مضرات و نحوه مصرف


روغن جوجوبا از دانه‌های درختچه‌ای به نام جوجوبا که در مناطق خشک شمال مکزیک و جنوب غربی آمریکا می‌روید، به روش پرس سرد به دست می‌آید.

روغن جوجوبا از دانه‌های درختچه‌ای به نام جوجوبا که در مناطق خشک شمال مکزیک و جنوب غربی آمریکا می‌روید، به روش پرس سرد به دست می‌آید. روغن جوجوبا معمولاً در ترکیبات محصولات زیبایی، آرایشی، بهداشتی و دارویی درمانی وجود دارد.

گیاه جوجوبا شرایط سخت محیطی اعم از آب و هوای به شدت سرد یا گرم را تحمل می‌کند. جوجوبا گیاهی بسیار مقاوم در برابر آفات و میکروب‌ها است و معمولاً به آب زیادی نیاز ندارد. بنابراین می‌توان آن را در بیابان یا محیط‌های خشک کاشت و پرورش داد.

ویژگی‌های روغن جوجوبا

روغن جوجوبا از سایر روغن‌ها وجه متمایزی دارد، زیرا که از استرهای مایع خالص تشکیل شده است. این ویژگی باعث شده تا این روغن مقاومت بالایی در برابر اکسیداسیون داشته باشد. همچنین گفته می‌شود که نقطه جوش آن به 398 درجه می‌رسد که باعث توانایی بسیار آن در تحمل حرارت‌های بالا است. علاوه بر این یکی از بهترین روان کننده و ترکیب کننده‌ها در محصولات آرایشی بهداشتی و ترکیبات دارویی است.

روغن جوجوبا به روش پرس سرد از دانه‌های جوجوبا استخراج می‌شود. هرچه فشار پرس دانه‌ها کم‌تر باشد نتیجه بهتری در استخراج روغنی مرغوب‌تر دریافت خواهید کرد. سپس برای رفع بوی نامطبوع روغن آن را از فیلترهای معلق عبور می‌دهند تا ناخالصی‌های آن از بین برود.

اصل روغن جوجوبا به رنگ طلایی روشن است. این روغن بافتی سبک داشته و برروی پوست حالت چسبندگی و چربی ایجاد نمی‌کند.

این روغن حاوی مقادیر زیادی از ویتامین‌های E، B و امگا6 است. همچنین حاوی آنتی اکسیدان‌هایی است که با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کند. روغن جوجوبا دارای خواص ضدباکتریایی، ضدقارچ و ضد سم است.

روغن جوجوبا

خواص روغن جوجوبا برای پوست

همان‌طور که گفته شد، روغن جوجوبا در زمینه زیبایی پوست و مو، محصولات مراقبتی و دارویی بسیار کاربرد دارد. این روغن بافت سبکی داشته که با سبوم پوست سزگار است و بسیار مناسب بری استفاده مناسب بر روی پوست است.

روغن جوجوبا، یکی از محبوب‌ترین روغن‌های معجزه‌گر در دنیای لوازم آرایشی است، زیرا که هم خواص ضد حساسیت، ضد باکتری و هم مرطوب کننده‌ای عالی و کامل است. اگر می‌خواهید یک تیر با دو نشان بزنید، روغن جوجوبا را تهیه کنید زیرا این روغن یک محصول مغذی، ترمیم‌کننده و مرطوب کننده هم برای مو و هم برای پوست استp>

خواص روغن جوجوبا بسیار زیاد است و تاکنون نیز مورد تحقیقات بسیاری قرار گرفته است. از جمله خواص روغن جوجوبا اعم از:

1- مرطوب کننده قوی و مناسب

این روغن به افزایش رطوبت و صاف شدن پوست شما کمک می‌کند، زیرا حاوی سطوح بالایی از سرامیدها است که سلول‌های پوست را به خوبی تغذیه و مرطوب می‌کنند، زیرا روغن جوجوبا به سرعت جذب پوست می‌شود و هیچ اثر چسبندگی از خود باقی نمی‌گذارد. به همین دلیل برای درمان مشکلات پوستی مانند اگزما از طریق جذب سریع آن در پوست مؤثر بوده و کمک می‌کند تا پوستی براق و صاف داشته باشید.

2- مرطوب کننده لب‌ها

روغن جوجوبا به دلیل خاصیت مرطوب کنندگی فوق‌العاده‌ای که دارد می‌تواند به عنوان بالم لب طبیعی و مؤثری نیز نیز استفاده شود. روغن جوجوبا در ساخت بسیاری از بالم لب‌ها که در فروشگاه‌های محصولات بهداشتی و آرایشی به فروش می‌رسد، استفاده می‌شود و همچنین می‌توان از آن به عنوان بالم لب طبیعی در منزل نیز استفاده کرد. کافی است تعدادی دانه کاکائو یا کره شی را با روغن جوجوبا ذوب کنید و از این مخلوط روی لب‌ها به صورت منظم استفاده کنید.

3- کاهش علائم پیری پوست

یکی از فواید استفاده از روغن جوجوبا بر روی پوست، به تأخیر انداختن علائم پیری پوست با جلوگیری از چروک و پیری زودرس و مراقبت در برابر آسیب‌های پوستی است.

روغن جوجوبا همچنین حاوی اسیدهای آمینه است که به ساخت کلاژن و تسریع ترمیم کراتینوسیت‌ها و فیبروپلاست‌ها در پوست کمک می‌کند. این روغن سرشار از ویتامین E است که با رادیکال‌ های آزاد مضری که باعث پیری پوست می‌شوند مبارزه می‌کند.

4- درمان تبخال، اگزما و پسوریازیس

از دیگر فواید شناخته شده از روغن جوجوبا برای پوست مبارزه با تبخال و از بین بردن آن است. زیرا حاوی دوکوسانول است که از فعالیت ویروس هرپس سیمپلکس جلوگیری می‌کند که در نتیجه از بروز تبخال جلوگیری می‌کند.

همچنین گفته شده که درمان اگزما و پسوریازیس نیز یکی از فواید مصرف روغن جوجوبا است. دانه‌های جوجوبا حاوی الکل‌های آلیفاتیک و اسیدهای آلیفاتیک هستند که دارای خواص ضد‌التهابی قوی بوده که به کاهش علائم اگزما و پسوریازیس کمک می‌کند.

5- پاک کننده پوست از آلودگی‌ها و آرایش

روغن جوجوبا یک انتخاب مناسب برای پاکسازی پوست و پاک کردن آرایش روزانه است. زیرا دارای بافتی سبک، بدون چربی و حساسیت‌زا است.

این روغن سرشار از اشکال طبیعی ویتامین E است. این ویتامین بر روی پوست شما به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می‌کند، این بدان معنی است که روغن جوجوبا می‌تواند به پوست شما کمک کند تا با استرس اکسیداتیو ناشی از قرار گرفتن روزانه در معرض آلاینده‌ها و سایر سموم مبارزه کند.

خواص روغن جوجوبا برای مو

استفاده از روغن جوجوبا بر روی موها به مرطوب شدن آن‌ها کمک می کند. همچنین به رفع خشکی و کدری پوست سر و بازگرداندن تعادل چربی به موها کمک می کند، علاوه بر آن سرشار از ویتامین B، ویتامین E و آنتی اکسیدان‌هایی است که به محافظت از مو در برابر کم آبی کمک میکند.

6- مرطوب کننده پوست سر

روغن جوجوبا پوست سر را مرطوب می‌کند و سلامت مو، فولیکول‌ها و غدد چربی را بهبود می‌بخشد. زیرا ساختار آن بسیار شبیه به سبوم پوست است که توسط غدد چربی تولید می‌شود و همچنین با کمبود یا تولید بیش از حد سبوم مبارزه می‌کند.

7- پاکسازی پوست سر

استفاده از روغن جوجوبا پوست سر را تمیز می‌کند و موادی که فولیکول‌های مو را مسدود می‌کنند مانند سبوم بیش از حد و سایر مواد انباشته شده که فولیکول‌ها را ضعیف کرده و آن‌ها را کدر و شکننده می‌کنند.

8- محافظت از پوست سر در برابر عفونت

مصرف این روغن پوست سر را از میکروب‌ها و آلودگی پاک می‌کند، التهاب را در آن کاهش می‌دهد و باعث بهبود جریان گردش خون در سر می‌شود. این جریان به این دلیل است که روغن جوجوبا حاوی خواص ضد‌میکروبی و آنتی اکسیدان‌هایی است که با رادیکال‌های آزاد مضر مبارزه می‌کند.

9- مرطوب و ضخیم کننده مو

روغن جوجوبا یک لایه محافظ روی ساقه مو ایجاد می‌کند که مو را مرطوب می‌کند، از آلودگی‌ها و آسیب‌ها به مو جلوگیری می‌کند و رطوبت مورد نیاز آن را تأمین می‌کند.

این روغن با تحریک فولیکول‌های ضعیف شده مو، موها را ضخیم کرده که توانایی رشد آن را تقویت می‌کند و باعث روشن شدن موها و براق شدن آن‌ها می‌شود. همچنین می‌تواند مانع از ریزش موی زودرس شود.

10- درمان شوره سر و زخم های پوست سر

روغن جوجوبا با خواص ضد‌میکروبی و مرطوب کنندگی قوی خود می‌تواند از تحریک، التهاب، پوسته پوسته شدن، اگزما و پسوریازیس پوست سر جلوگیری کرده و در نتیجه از تمام عوامل ایجاد شوره جلوگیری و سلامت پوست سر را حفظ کند.

روغن جوجوبا با تأمین رطوبت و چربی مورد نیاز پوست سر، آن را از قارچ‌ها و باکتری‌های مضر پاکسازی می‌کند. این روغن از آن جا که حاوی ترکیبات ضد قارچی است، سلامت پوست سر را حفظ می‌کند، زخم و التهابات پوست سر را درمان کرده و با خشکی و پوسته پوسته شدن آن مقابله می‌کند.

11- محرک رشد مو

ماساژ پوست سر با روغن جوجوبا رشد موهای سالم را تحریک می‌کند و با تحریک گردش خون در سر، فولیکول‌های موهای آسیب دیده را ترمیم و تقویت می‌کند. مصرف این روغن بر روی موها موجب تغذیه فولیکول‌های مو و ساقه‌های آن می‌شود که در پی آن رشد موهای سالم‌تری را به دنبال دارد.

نحوه مصرف روغن جوجوبا

نحوه مصرف روغن جوجوبا برای صورت

استفاده از روغن جوجوبا معمولاً به دو روش است:

شما می‌توانید مقدار کمی روغن جوجوبا خام و طبیعی (بدون هیچ‌گونه افزودنی) را تهیه کنید  و با نوک انگشتان خود روغن جوجوبا را با حرکات دایره‌ای ملایم به صورت خود بزنید و بگذارید 20 دقیقه روی صورت بماند بعد صورت خود را پاک کنید.

روش دیگر به این صورت که می‌توانید روغن جوجوبا در قوطی اسپری ریخته و به صورت منظم آن را بر روی صورت خود اسپری کنید.

نحوه مصرف روغن جوجوبا برای مو

پوست سر به طور طبیعی و به مقدار مناسب چربی تولید می‌کند تا موها و پوست سر را مرطوب و قوی نگه دارد. هنگامی که این تولید چربی به میزان مناسب و کامل نباشد، پوست سر خشک و کدر شده و در نتیجه رشد موها بسیار کند شده و ساقه‌های مو نیز رو به خشکی و شکنندگی می‌روند. همچنین ممکن است منجر به مشکل ریزش مو شود. استفاده از روغن جوجوبا یکی از راه‌های ایده‌آل برای حفظ رطوبت و تقویت رشد موهای سالم است. برای خرید روغن جوجوبا اصل می‌توانید به فروشگاه bekrina.com مراجعه کنید.

راه‌های مختلفی وجود دارد که می‌توانید از روغن جوجوبا برای مراقبت و رسیدگی به مو استفاده کنید تا از مزایای غنی آن برای مو و پوست سر بهره‌مند شوید که ظاهری براق و سالم به موهای شما می‌بخشد تا دیگر نگران زیبایی و سلامت موهای خود نباشید.

1- استفاده مستقیم آن بر روی موها

می‌توانید یک قاشق غذاخوری روغن جوجوبا را برای موهای کوتاه و دو قاشق غذاخوری برای موهای بلند، گرم کنید و سپس آن را روی ساقه‌های مو پخش کنید و بگذارید به مدت بیست دقیقه بماند بعد موهای خود را آبکشی کنید.

2- افزودن روغن جوجوبا به محصولات مراقبتی مو

همچنین می‌توانید 3-5 قطره از این روغن را به شامپو یا نرم‌کننده خود اضافه کنید که ترجیح می‌دهید هنگام دوش گرفتن استفاده کنید.

3- ماساژ پوست سر با روغن جوجوبا

می‌توانید مقدار کمی از روغن را به کف دست یا نوک انگشتان خود آغشته کرده و به آرامی کف و پوست سر را با آن به مدت 4 تا 5 دقیقه به صورت دورانی و به آرامی ماساژ دهید.

4- مصرف محصولات تهیه شده از روغن جوجوبا

برای استفاده راحت‌تر می‌توانید در هنگام خرید محصولات زیبایی و مراقبتی به دنبال محصولاتی باشید که در ترکیبات آن‌ها روغن جوجوبا وجود دارد و مستقیماً و به راحتی مصرف کنید.

مضرات روغن جوجوبا

مضرات روغن جوجوبا

از آن جایی که روغن جوجوبا آلرژی ایجاد نمی‌کند، به طور کلی استفاده مستقیم آن روی پوست بی‌خطر و بدون واکنش خاصی تلقی می‌شود، اما ممکن است در موارد نادری که برخی از ترکیبات آن باعث حساسیت پوستی شده و منجر به التهاب، خارش و قرمزی شود، واکنش آلرژیک ایجاد کند. در صورت مشاهده این علائم باید فورا مصرف آن را قطع کنید. برای اطمینان بیشتر از مصرف بدون بروز واکنش‌های آلرژیک بهتر است اول مقداری از آن را بر روی قسمت کمی از سطح پوست تست کنید، در صورتی که هیچ علائم یا واکنش خاصی را مشاهده نکردید می‌توانید مقدار بیشتری از روغن را برای پوست، با اطمینان استفاده کنید.

در نظر داشته باشید که روغن جوجوبا را نباید به صورت خوراکی مصرف کرد، زیرا جوجوبا حاوی ماده شیمیایی به نام اسید اروسیک است که می‌تواند عوارض جانبی جدی مانند آسیب قلبی ایجاد کند و همچنین می‌تواند منجر به درد معده، اسهال، بدن درد، بی‌خوابی، خشکی چشم و تشنگی شدید شود.

استفاده از این روغن برای پوست معمولاً بی‌خطر است، اما قبل از استفاده از آن مخصوصاً برای خانم‌های باردار و شیرده باید با پزشک مربوطه مشورت شود.

روغن جوجوبا را می‌توان در دوران بارداری و شیردهی بدون نگرانی روی پوست استفاده کرد، اما از مصرف خوراکی آن بسیار خطرناک است.

منابع :

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34073772

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22585103/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34447442/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874110009189?via%3Dihub

پست های مرتبط

تأثیر ریپورتاژ بر برندینگ

تاریخ: 1400/05/05

بازدید: 3052

1400

زمان مطالعه: 5 دقیقه دقیقه

در این مجال قصد داریم که ضمن بازتعریف برخی واژه‌ها به اهمیت فناوری اطلاعات و تبلیغات در بستر وب بپردازیم.

مدرس

@ins