جایزه مصطفی، جایزه علم و فناوری است که توسط ایران ، به دانشمندان برتر جهان اسلام ، اهدا میشود . جایزه مصطفی به نام پیامبر اسلام و علاقه ایشان به علم، مصطفی نام گرفت . به منظور تجلیل از دانشمندان ، افزایش همکاری و همافزایی کشورهای اسلامی و افزایش تعاملات و همکاری توسعه علمی در جهان ، جایزه مصطفی به عنوان اثر برتر علم و شایستگی در جهان شکل گرفت .
به منظور تجلیل از دانشمندان و ساخت بستری برای افزایش همکاری و توسعه علمی در جهان، جایزه مصطفی به عنوان یکی از نمادهای برتری علمی در جهان شکل گرفت . جایزه مصطفی از سال 1391 ، به اثر خلاقانه دانش تعلق میگیرد که توسط محققان شاخص در حوزههای علم و فناوری ارائه شده و ابزاری برای بهبود زندگی انسان ها باشد. به برگزیدگان جایزه مصطفی علاوه بر لوح و مدال جهانی ، جایزه ای با مبلغ 500 هزار دلار اهدا می شود.
به دلیل اینکه دانشمندان مسلمان در رشته نجوم در گذشته سر آمد بودند طرح اسطرلاب برای طرح مدال جایزه مصطفی در نظر گرفته شده است . شکل اسطرلاب ، یکی از نمادهای علمی مسلمانان است . اسطرلاب دستگاهی است که برای مطالعه و محاسبه نجوم مثل پیدا کردن زاویه و ارتفاع آفتاب ، محل ستارگان و غیره به کار می رود.
شرایط شرکت در جایزه مصطفی
نامزدی برای دریافت جایزه مصطفی بر اساس یک اثر یا دستاورد برجسته نظری یا کاربردی است و مجموع فعالیتهای علمی یا اثر کلی یک محقق بر حوزههای علمی فناوری ، در گام بعدی مورد توجه داوران است. داوطلبان، آثار علمی خود را از طریق نهادهای نامزد کننده به دبیرخانه جایزه ارائه میکنند.
نامزدی از سوی خود فرد امکانپذیر نیست و آثار علمی توسط نهادهای نامزد کننده به دبیرخانه جایزه معرفی میشوند.
انتخاب نامزدها برای دریافت جایزه مصطفی از مناطق مختلف جهان انجام می شود. دانشمندان مسلمان و غیرمسلمان دارای ملیت کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی و یا دانشمندانی که همکاری علمی قابل توجهی با این کشورهای اسلامی دارند ، میتوانند برای دریافت جایزه نامزد شوند.
برندگان جایزه مصطفی در سال 2021
برندگان جایزه مصطفی در سال 2021 ، پروفسور کامران وفا از دانشگاه هاروارد ، پروفسور زاهد حسن از دانشگاه پرینستون ، پروفسور محمد صائغ از دانشگاه آمریکایی بیروت ، پروفسور یحیی تیعلاتی از دانشگاه محمد الخامس و پروفسور محمد اقبال چودری دانشگاه کراچی هستند.
پروفسور کامران وفا ، استاد ایرانی مقیم آمریکا در رشته فیزیک دانشگاه هاروارد است. کامران وفا از فیزیکدانان برجسته در زمینه نظریه ریسمان اس که در سال 2008 میلادی نیز موفق به دریافت مدال دیراک شد. زاهد حسن استاد فیزیک با ملیت بنگلادشی در دانشگاه پرینستون است. زاهد حسن به دلیل تحقیقات نوآورانه خود در مورد مواد کوانتومی مشهور است.