از مژده ی حبیب دلم شاد و خرم است وز نسخه ی طبیب تنم ایمن از بلاست
محمد زکریای رازی فیلسوف و دانشمند شهیر ایرانی ، آثار کم نظیری چون الحاوی و طب المنصوری را به جامعه پزشکی ایران و جهان به یادگار گذاشته است
رازی مواد شیمیائی را طبقه بندی کردو اکتشافاتی چون الکل و جوهر گوگرد (اسید سولفوریک) حاصل آزمایشات و تلاشهای این داشمند ایرانی است . وی نخستین کسی است که کلیه اشیای عالم زا به سه طبقه حیوانات ، نباتات و جامدات تقسیم بندی کرده است رازی از جمله پزشکانی است که از نظریات وی در طب امروزی نیز استفاده می شود. به عنوان مثال وی درمورد سنگ های کلیه و مثانه، کتاب هایی نوشته است و حتی در صورت عدم مداوا جراحی را لازم دانسته است.
در کتاب «منافع الاغذیه و مضارها» رازی به اهمیت تغذیه در درمان بیماریها بسیار تاکید داشته و درمورد ورزش و تاثیر آن بر هضم و گوارش غذاها اشاره نموده است.
5 شهریور هرسال مصادف با زاد روز زکریای رازی به پاس زحمات و کشفیات این حکیم و شیمیدان بزرگ ایرانی در عرصه داروسازی، روز بزرگداشت وی، روز داروسازی نامگذاری شده است.
استفاده از دارو به قبل از تاریخ مکتوب می رسد از هنگام تهیه و جمع آوری مواد داروئی دانش داروسازی آغاز شد و با پیدایش بیماریهای گوناگون در ادوار مختلف تاریخ داروهای جدیدی کشف شد ایرانیان باستان جزء اولین کسانی بودند که دارو را می شناختند. در ایران نیز در سال 1301 مدرسه دواسازی تاسیس گردید،واولین داروخانه با داروهای گیاهی در سال 1227 شمسی در مریض خانه دولتی که توسط امیرکبیر تأسیس شد دایر گردید و پس از آن تاسیس داروخانه ها در مناطق مختلف رونق گرفت.
مقالات فارسی محققان ایرانی را در پایگاه مرکز اطلاعات علمی از اینجا بخوانید.